Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-19-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 19 februari 2021

Foto: Anette Nantell

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen fredagen den 19 februari 2021.

De flesta som har munskydd tycker att det är tillräckligt att bara bära dem (för syns skull), men det är bättre att bära dem rätt. Munskydd ger inte heller effekt när man har skägg. Dessutom ligger det munskydd och skräpar på våra vägar och gator. Det verkar som man bara slänger dem för att någon annan skall plocka upp dem. Likadant är det med plasthandskar – det nya plastskräpet.
Ewa Tuneback, Kungsängen

1177 Vårdguidens 5-punktskampanj ”Vinterreglerna” borde utökas med en sjätte regel om munskydd. Den regeln borde lyda: ”Använd munskydd – ditt munskydd bidrar till att skydda andra i din närhet från att insjukna i covid-19.” Sverige hör till ett fåtal läder i världen där munskydd inte ingår i kampanjer mot covid-19.
Krister Forsberg, skyddsingenjör, Lidingö

Enligt statsminister Stefan Löfven är det stor risk för en tredje våg. Trots det är det ok att åka till fjällen under sportlovet. Hur tänker han?
Sam Olzon, Sundbyberg

Svar till Ulrika Voghera (Noterat den 18 februari): Att byta namn på munskydd till andningsskydd är inte är möjligt eftersom det inte är jämförbara skydd. Munskydd fångar upp det vi andas ut. Således skyddar det andra. Andningsskydd är tätare vävd i olika klasser, där minst FPP2 bedömts vara tillräckligt för att fånga upp covid-19-virus. Det skyddar både den som bär andningsskyddet och omgivningen. Andningsskyddet kan också vara försett med en utandningsventil. Då skyddas bara den som bär masken. Att investera i andningsskydd med klass FPP2 ger både den som bär den och omgivningen skydd, men dessa är dyrare, tyvärr.
Maria Sjödahl, Stockholm

Enligt KD-ledaren Ebba Busch har Sverige ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning. Kan denna anklagelse ha bidragit till den våg av hat och hot som nu drabbat Folkhälsomyndigheten?
Staffan Lagergren, Stockholm

Vad är det för forskare som är med och driver en hatkampanj mot Folkhälsomyndigheten? Är de verkligen seriösa? Nej, de borde skämmas, om de nu kan det.
Åke Karlsson, Stockholm

– Vi är inget smittskyddsinstitut, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på förekommen anledning någon gång förra våren. Det är helt riktigt, men borde vi inte ha haft ett sådant?
Reidun Tangen, Strömstad

Pajkastning är aldrig konstruktiv. Men att inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten med flera myndigheter inte kunde förutse att både kemisk och biologisk krigsföring finns på agendan i flera länder, att både sars och ebola existerar och är väldigt smittsamma och därmed förorsaka pandemier borde vara välkänt. Hur har myndigheter med sina specialister resonerat, var är vår beredskap? Ingen kan säga att vi inte viste, vad vi kan konstatera är att politiker inte ville satsa på beredskap och beredskapslager.
Seth Berglund, Bromma

Anders Ygeman forsätter sitt myglande från den ena politiska positionen till den andra. Börjar likna Dan Eliasson.
Anders Plesner, Skanör

Tack och lov att man inte försökte köra igång Marvikens kärnkraftverk med kärnbränsle 1968! Då hade det spårat ur ordentligt med en förfärlig katastrof. Verket såldes 2009 och är världens enda oljeeldade kärnkraftverk. Det skulle kunna erbjuda en effekt på cirka 200 megawatt (med olja) jämfört med Karlshamns oljekraftverk på cirka 660 megawatt. Skulle man inte kunna köpa tillbaka det och starta? Inte så populärt kanske.
Klas Ancker, Lidingö

Det amerikanska mångmiljarddollarprojektet, rymdsonden Perseverance, har landat på Mars. Där ska den bland annat leta efter vatten på Mars yta som tecken på liv. På vår planet har 2,1 miljarder människor inte tillgång till rent vatten. Mer än 1.300 barn under fem år dör varje dag på grund av bl a smutsigt vatten. På Mars letar man efter att vatten för att finna liv är det inte bättre att använda dollarmiljarderna, för att på vår planet leta efter rent vatten för att rädda liv?
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Det är obegripligt hur föräldrar med barnvagnar tålmodigt kämpar i modden på oröjda trottoarer och gångvägar utan att klaga, medan cykelbanorna är helt is- och snöfria. Det är tydligen bara svenskarna som tål sådan sanslös särbehandling. Hur många äldre med rullator har tvingats stanna hemma i vinter? Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) borde ha vett att skämmas, liksom de styrande i kranskommunerna som är klent utrustade bakom pannbenet och som följer hans exempel.
Stig-Olof Olofsson, skattebetalare, Sollentuna

Det är skrattretande att kalla snöröjare för stockholmsvärdar. När jag var liten kommer jag ihåg det som kallades ”snösvängen” ofta tillfälligt arbetslösa byggnadsarbetare som var vinterarbetslösa eftersom på den tiden många byggen stängdes under den kalla årstiden. Min far var en av dem. Det var människor som inte fick a-kassa utan motprestation och som så många i dagens samhälle inte blev kränkta av att inte ha rättigheten att ligga på sofflocket utan motprestation. Var det bättre förr?
Karl Gunnar Blomkvist, pensionär, Nacka

Varför får aldrig SL:s ordförande Kristoffer Tamsons frågan om kostnaderna för uteblivna intäkter för missade blippar kontra kostnaderna för att installera möjligheten att blippa? Skulle vara intressant att veta.
Lotta Durgé, Stockholm

I SVT kallas numera de som säljer sex för sexarbetare. I linje med det borde dom som köper sex benämnas sextjänstemän? Kanske ytterligare ett steg mot legalisering?
Stig Skoglund, Gräddö

Kan du vänliga läsare ta en kort stund ur ditt ofta hektiska liv för att nyfiket begrunda frågan: ”Hur känns det att bara andas?” Fortsätt läsa efter du pausat för att känna efter. Det finns en skatt att upptäcka i det mellanrummet du skapar. Du öppnar upp en portal till insikt. Du öppnar upp för en magisk värld av oändlig potential. Ha en underbar fortsatt dag!
Patrik Opacic, författare, Gråbo

Angående debatten om Vita havet har jag en fråga till Konstfack: Är det rasistiskt att säga lappteknik i stället för kviltteknik?
Nils-Eric Cerne, Sjöbo

Appropå kravet på namnbyte på konsthallen Vita havet: Jag trodde Vita havet var ryskt och inte rasistiskt.
Villu Haavasalu, Linköping

”Vita vidder” sjöng Hylands husband Family Four om på 70-talet. Talar vi inte fortfarande om Lapporten, Lappland, Lappträsk, Lapp-Lisa, lappsilver eller har namnen ändrats? Varför då i dulgom? Lappskojs såg jag på en matsedel för runt ett år sedan så den kanske fortfarande går ner. Likväl kan man undra om inte benämningen utgör den ultimata rasifieringen för den har tydligen inget med samer att göra utan kommer från lågtyskans labskaus som fått den från engelskans lobscouse, lob – bubbla under kokning (särskilt om gröt), efterleden är dunkel.
Anders Nordlund, Uppsala

Vitt inkluderar alla! Om man sätter alla färger på en skiva och snurrar den blir det vitt.
Bengt Koverhult, Svartsjö

På fettisdagen äts traditionellt ”bruna bönor med fläsk samt hetvägg”. För att motverka framtida rasistiska utbrott på Konstfack kanske man måste byta ut ”bruna” mot ”vita”?
Per Strandin, Stockholm

Jag har så smått funderat på att läsa om Strindbergs ”Röda rummet”. Nu börjar det bli bråttom. Det gäller att skynda till bokhandeln eller biblioteket innan titeln blir förkortad.
Göran Thunberg, Oskarshamn

Svarta havet, Röda havet, äggvitan, gula febern, Snövit ... Vill det färgglada Konstfack införa ett färgförbud?
Mikael Albinson, färgblind

När vissa på Konstfack hävdar att val av ord och färg är så otroligt viktigt blir det väldigt oroande när just dessa i Brown Island själva väljer färgen brun som var partifärgen för Adolf Hitlers nazistparti. Man visar tydligt, eftersom man är så medveten, att detta val är både medvetet och avsiktligt antisemitiskt. Extremt otäckt!
Tommy Eriksson, Saltsjö-Boo

Dagens bildinsändare: Erik Andersson, Lidingö, om bråket på Konstfack.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt