Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-19-januari/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 19 januari

Fri uppfostran. Bildinsändare av Jens Ahlbom, Hudiksvall.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen torsdagen den 19 januari 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har en ful ovana: att göra grimaser under debatter. Det har hänt ett antal gånger och är verkligen inte klädsamt. Det senaste exemplet var ett hånskratt riktat mot partiledarkollegan Ebba Busch (KD) under partiledar­debatten i riksdagen i onsdags. Sluta med detta oskick! Det ger inga populära poäng, tvärtom!
Camilla Brolin, Solna

Jag blir trött och besviken när ledande politiker ägnar sig åt att löjliggöra sina meningsmotståndare. Att himla med ögonen eller (hån)skratta är inte vuxet agerande. Det nuddar vid den mobbning vi försöker lära våra barn och barnbarn att avstå ifrån. Varför kan man inte bara se sina meningsmotståndare med uppriktigt allvar och möta deras repliker med egna argument? Våra politiker ska vara förebilder och ingenting annat. Jag vill känna respekt inför dem vi valt att representera oss i Sverige!
Mats Lindgren, Täby

I Luleå tvingades en 8-årig pojke till umgänge med sin pappa med konstaterat bristande omsorgsförmåga. Nu är pojken död. Svenska domstolar och myndigheter fortsätter att besluta om umgänge med en förälder som barn är rädda för. Dessa tvångsumgängen slutar alltför ofta med dödligt våld. Denna lagstiftning som sanktionerar tvångsumgänge med barn måste få ett stopp.
Marie Magnusson, Järfälla

Det är bra att regeringen sänder mer stöd till Ukraina, men när statsminister Ulf Kristersson (M) säger att en av tumreglerna som vägleder stödet handlar om ”vad Ukraina behöver och det har varierat” är det en sanning med modifikation. Ukraina har från början önskat tyngre och mer avancerade vapen – vilket Sverige och andra länder länge dröjt med att ge, delvis på grund av rädslan att provocera Ryssland att eskalera kriget.
Niclas Kuoppa, Stockholm

Det känns olustigt att gynna Erdogan och hans parti inför det turkiska valet i sommar. Ska vi verkligen månad efter månad låta honom hunsa oss i Natofrågan fram till dess? Få våra folkvalda att kräla i stoftet för honom? Och till och med tänja på våra lagar om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Så vad göra? Om det är möjligt kan vi kanske ta tillbaka vår ansökan om Natomedlemskap fram till det turkiska valet. Och inte ansöka på nytt förrän den nya regimen i Turkiet efter valet gett oss något slags klartecken. Skulle vi då inte få ett sådant återstår väl bara att utmana Nato att välja mellan antingen oss eller Turkiet.
Göran Folin, Nacka

Jag tycker inte att Kristersson kryper för Turkiet. Jag tycker att Kristersson krälar för Turkiet.
Peter Hansson, Stockholm

Den svenska hållningen gentemot Turkiet väcker förvåning i Finland, senast för den kraftiga kritiken mot dockprotesten vid Stockholms stadshus. ”Ni hade att välja mellan krig och förnedring. Ni valde förnedring och ni kommer att få krig.” Orden är Winston Churchills efter Münchenöverenskommelsen 1938. Statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) tar eftergivenheten till en ytterligare en nivå. De väljer förnedring trots att vi inte hotas av krig.
Anders Nordlund, Uppsala

Ur Expressen/KvP/GT den 15 november 2008: I augusti 2008 besökte Frankrikes president Nicolas Sarkozy sin kollega, Vladimir Putin i Moskva. Efteråt har någon i den franska delegationen läckt att Putin sagt:
”Jag ska hänga Sakasjvili i ballarna. (Sakasjvili var Georgiens president)
Sarkozy trodde han hört fel:
”Hänga honom?”
Putin:
”Varför inte. Amerikanerna hängde Saddam Hussein.”
Åke Sintring, Laholm.

Hur skulle du reagera om någon knackade på din dörr och talade om för dig att om 2–3 veckor ska du flytta. Vart? Det får du inte reda på. Detta hände nyligen två asylsökande familjer i Vedevåg i Västmanland. Familjerna har redan levt under en psykisk press i många år, men är ändå alltid glada, vänliga och trevliga. De vill inget annat än jobba, men får inte på grund av Migrationsverkets regler. Hur kan detta hända i Sverige i dag?
Britt Skagerling

Våra så kallade idrottsstjärnor får väl nog med uppmärksamhet i sina respektive idrottsgrenar där de jämförs med konkurrenter. Då går det dessutom att göra jämförelsen på rättvisa grunder. Segerpremier får de också så det räcker och blir över. Någon mer uppmärksamhet tycker jag inte behövs. Idrottsgalan har aldrig varit rättvis och kommer så heller aldrig att bli även om vissa ropar ”gör om och gör rätt”. De flesta hårt arbetande idrottare blir utan någon som helst uppmärksamhet. Mitt förslag är att detta spektakel läggs ner och att pengarna som då sparas går till bättre ändamål. Jag vill ändock avsluta med att säga att jag tycker att Nils van der Poel var väl värd sina utmärkelser. Nils är en person som begåvats med unika egenskaper. En sådan person kommer det att dröja innan vi får se inom idrotten igen. Han är värd all beundran.
Tommy Lundberg, Östersund

Försökte titta på tv-programmet ”Din hjärna”, men gav upp eftersom musiken krävde minst lika mycket uppmärksamhet som bilderna. Här har musikgenren verkligen skördat stora pengar, antar jag. När började detta ofog att människan inte kan se en endaste sekund på en tv-bild utan pålagd musik? Det är nästan lika illa i radioprogram, musik bakom även viktig talad information. Detta förflackande av musiken är egentligen ett mycket fult tilltag. Tacka vet jag böcker!
Barbro Eriksson, Stenhamra

Jag instämmer med Gunilla Schönning (Noterat den 18 januari) angående dålig ljudkvalitet hos SVT. Det hjälper inte att använda funktionen ”Tydligare tal” när det varierar i samma inslag eller program. Ingen verkar ha koll på slutprodukten som når oss tittare. Studioljud är ofta sämre än reportageljud. Det borde vara tvärtom. Kanske kunskap pensionerats bort? ”Rallystudion” är de enda som varit lyhörda genom att frångå felplacerade ”myggmikrofoner” och numera till och med använda headsets. Men även bildmässigt missas det vid namnskyltar i vitt mot ljus bakgrund. Detta gäller inte bara SVT, utan i stort sett alla tv-bolag. Det bästa vore om någon kollade vad vi konsumenter ser och hör i slutänden, samt att man drar slutsatser och rättar till dessa i grunden enkla fel.
Bert Jidebom, 76-årig före detta kabel-tv-tekniker

Gun Frank påpekar att många ordval i etern inte förstås av lyssnarna och därför utestänger många. Varför väljer hon då att använda ordet ”anglicismer”? Det är knappast självklart att det förstås av hela läsarkretsen.
Hasse Tapper, Solna

Svar till Stig Skoglund (Noterat den 18 januari): Glömde du att nämna terror­stater vi verkligen handlar med som exempelvis Kina, Ryssland och diverse oljeproducerande länder?
Kalle Eriksson, Upplands Väsby

Håller fullständigt med Bibi Öhrlund (Noterat den 18 januari) angående ”nygamla” programmet ”Jeopardy” på Kanal 5. Återigen är samma gamla så kallade kändisar med som återkommer i alla kanaler. Det blir tröttsamt, för oss vanliga tittare. Det finns massor av kunnigt och roligt folk därute som bättre passar in att vara med. Skippa dessa så kallade kändisar, så blir programmet trivsamt!
Gunnar Ericsson, Upplands Väsby

Håller fullkomligt med Lars Lindén (Noterat den 16 januari). Att höra Felix Herngrens dotter breda ut sig om sitt respektlösa beteende i sitt festande saknade allmänintresse. Och inte verkade hon skämmas heller! Man tackar sin lyckliga stjärna att man klarat sig från sådant uppträdande hos sina egna barn. Sveriges Television borde ha vett och etikett att inte sända sånt ointressant dravel på bästa sändningstid. Absolut det sämsta som visats genom tiderna i Carina Bergfeldts program. Skärpning!
Anders Björkman, Stockholm

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt