Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-20-september-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 20 september 2022

När (mar)drömmar slår in. Bildinsändare av Karl Stefan Stål, Malmö.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 20 september 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Genom att kroka arm med ett parti som har rötterna i nazismen skadar Liberalerna tidningar som går under begreppet liberal. Därför borde Liberalerna omgående byta namn.
Leif Karlsson, Stockholm

Varför ska riksdagens nya talman inte komma från det största oppo­sitionspartiet (S)? Den nuvarande talmannen kommer ju från det före detta största oppositionspartiet (M).
Björn Wahrby, Norrköping

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att han vill vara alla svenskars statsminister. Då vore det klokt att inte låta en sverigedemokrat bli talman. 80 procent av svenskarna röstade inte på SD. En betydande del av folket är mycket tveksamma till SD-ledningens värderingar när det gäller oberoende medier, alla människors lika värde, minoritetsskydd och kultur utan politisk styrning – fundament för vårt demokratiska samhälle.
Johan Alsén, pensionär, Nacka

I ett demokratiskt land borde talmannen erbjuda det största partiets ledare att bilda rege­ring. Kanske skulle S-ledaren Magdalena Andersson kunna få med Liberalerna i en ”september­överenskommelse”?
Kjell Göransson, Kallhäll

Jag blev full i skratt i dag. Lyssnare av SR:s ”USA-podden” känner säkert igen Ulf Kristerssons tal till svenska folket efter valet. Podden inleds med ett collage av ljudklipp, där man kan höra USA:s president Joe Biden säga (efter att ha lovat att bli alla amerikaners president): ”I pledge to be a president who seeks not to divide but to uniform.” Och så Kristerssons ord: ”Jag vill bilda en regering för alla svenskar, en regering som samlar och inte splittrar.” Hur fantasilös är man om man inte ens kan komma på en egen formulering?
Lena Lundgren, Stockholm

Den gamle centerledaren Fälldins många gånger citerade uttalande om att ingen statsrådspost ”kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse” kan med en lätt frisering tas upp av Johan Pehrson (L): ”Varje statsrådspost är mig så åtråvärd att jag är beredd dagtinga med mitt samvete.”
Anders Nordlund, Uppsala

Om vi under inga omständigheter vill vika ner oss eller krypa för Erdogan får väl regeringen dra tillbaka ansökan om medlemskap i Nato.
Peter Hansson, Stockholm

Vilket företroende ska man ha för de som sköter ett kärnkraftverk? Att fylla på vatten innan man sätter på värmare ska man inte behöva någon manual för. Det är en självklarhet.
Ulf Kyrk, Jakobsberg, gammal ”röris” (VVS-tekniker numera, fint eller hur?)

En kommentar till Magdalena Bohmans svarYlva Olofsdotter Perssons insändare: Jag tror att 1970-talets flumskola kan vara en av orsakerna till okunskap i bland annat historia och samhällskunskap. Förhoppningsvis får dagens ungdomar en lite mer nyanserad bild och därmed en mer humanistisk bild av samhällsutvecklingen.
Anna Hedman, 40-talist, Lidingö

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt