Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-21-september-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 21 september 2022

Bildinsändare av Rolf Pettersson, Gröndal.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen onsdagen den 21 september 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I mitt skyddsrum hörs inte signalen ”faran över”. Har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap någon lösning på detta problem, som troligen finns i många skyddsrum?
Lars Bobeck, Stockholm

Genom att kroka arm med ett parti som har rötterna i nazismen förvanskar Moderaterna ordet moderat. Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder det ”måttfull, hovsam, sansad”. Det stämmer inte på M som omgående bör byta namn.
Leif Karlsson, Stockholm

Den gamle C-ledaren Fälldins mångciterade uttalande om att ingen statsrådspost ”kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse” kan med en lätt frisering tas upp av Johan Pehrson (L): ”Varje statsrådspost är mig så åtråvärd att jag är beredd dagtinga med mitt samvete.”
Anders Nordlund, Uppsala

De poliser och psykologer som förhörde/talade med de två små bröder som misstänkliggjordes i Kevinfallet 1998 begick med sina förhörsmetoder fruktansvärda tjänstefel, men sådana preskriberas efter fem år. När man lyssnar på nya P3-dokumentären i fallet eller tittar på tv-dokumentären som visades för några år sedan, inser man att dessa små barn utsattes för regelrätt tortyr. Tortyrgärningar preskriberas inte. Så låt rättvisan ha sin gång.
Eva Ahnland

Läste med intresse DN:s artiklar om hur mycket elpriserna skulle kunna sjunka om vi minskar vår elförbrukning och slogs då av tanken att stödersättningen till hushållen skulle kunna beräknas utifrån hur mycket man minskar elanvändningen jämfört med tidigare år. Det skulle garanterat få elkunderna att sätta till alla klutar för att minska sin elförbrukning. Svårt att beräkna eftersom vädret varierar från ett år till ett annat? Ja, men det borde väl gå att skapa logaritmer som beräknar elförbrukningen jämfört med vädersituationen år från år. Det kommer säkert att slå lite orättvist, men inte värre än de metoder som användes förra året eller som föreslås för 2022–2023.
Bengt Svensson, Falkenberg

Den tidigare börs-vd:n Ola Serneke drömmer om att bygga kärnkraft. ”Det kan väl inte vara fel?”. Man kan inte annat än att bli illa berörd av att läsa artikeln i DN. När det i dag skrivs om kärnkraft ges gemene man intrycket av att den är oproblematisk, vilket inte är fallet. Det är inte en hållbar energilösning. Med dagens energipriser har det blivit en bättre affär att bygga kärnkraft än med de tidigare låga energipriserna. Det löser dock inte problemet med säkerhet, förseningar och fördyringar. Bygget av kärnkraft tar investeringsmedel som annars kunde använts till riktigt förnybar energiproduktion, vilket i högre utsträckning skulle gagna efterkommande generationer. Frågan är om Ola Serneke och andra som vill investera i kärnkraft också har en hållbar lösning för kärnavfallet och medel för att hantera en katastrof liknande Tjernobyl eller Fukushima.
Dick Andersson, Vaxholm

Betalade 130 kronor för ett dygns parkering. När jag dagen efter betalade samma summa för ytter­ligare ett dygn råkade jag kasta om bokstäverna i bilens registrerings­nummer. Detta ledde till 600 kronor i böter. Företaget Aimo Park beklagade misstaget, men finner inga skäl till att avskriva ärendet. Byråkrati på hög nivå!
Berit Fredriksson, Nacka

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt