Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-22-maj/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 22 maj

Bildinsändare av Björn Sandström, Kalmar.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll måndagen den 22 maj 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är stort hyckleri av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att kräva att Sverige ska lämna ut människor i Sverige som möjligen kan ha ett visst samband med PKK. Samtidigt läser man i medier hur han själv gullar med den störste terroristen av dem alla, nämligen Vladimir Putin. Dessutom vägrar han att lämna ut ”kurdiska räven” som står för merparten av den terror som just nu drabbar Sverige. Städa framför din egen dörr, Erdogan!
Kjell Winbladh, pensionär, Tungelsta

Om man utgår ifrån att det är Sverigedemokraterna som skrivit Tidöavtalet framstår de inte som särskilt svenska eller demokratiska.
Sten Johnels, Kista

För 50 år sedan utvandrade jag från ett land som jag tyckte hade barbariska lagar; bland annat ansågs 12-åringar vara straffmyndiga. Jag trodde att jag hade hamnat i ett civiliserat föregångsland när jag kom till Sverige. Nu, 50 år senare, sitter jag här och läser att våra lagar är föråldrade och måste moderniseras, och ja, man ämnar ändra strafflagen för att kanske göra 12-åringar straffmyndiga. Först nu inser jag att det var mitt gamla hemland, Turkiet, som var det moderna föregångslandet. Cirkeln är sluten!
Nahide Hermansson, Skellefteå

Med artificiell intelligens följer förmodligen ett lika artificiellt ansvar.
Peter Pettersson, Hellvi

Jag får ett reklammejl från ett brittiskt järnvägsbolag som jag åkt med tidigare. När jag letar efter länken för att stänga av utskicken noterar jag en notis om att man med detta bolag kan boka reservation för att ta med sig sin cykel. Och det är inte första gången jag ser detta ute i Europa. När kommer det att vara möjligt att ta med cykeln på gamla trötta SJ?
Erland Sommarskog, Stockholm

Nu har vi fått ytterligare en grupp i samhället vi måste stötta. Vi har:
1. De stackare som har ett föråldrat kök från typ 90-talet, dem måste vi hjälpa via rot så de får ett någorlunda anständigt ställe att laga mat på.
2. Så har vi de som har för stor lägenhet/hus, kanske med pool, som inte orkar städa själv, dem måste vi hjälpa via rut.
3. Slutligen har vi de som inte har råd med mat till sina barn, dem måste vi förse med ris och havregryn och lära dem koka gröt.
Sören Hemmingson, Vendelsö

Jag är chockad av ”Uppdrag gransknings” program i SVT om svenskars undfallenhet mot hovet när det gäller skattebetalarnas ägodelar (hus)! Hovets vräkning av kaféägaren vid Ulriksdals slott är ett symtom på att klassamhället är här igen.
Karin Claësson

Det brukar sägas att måttet på en civilisation är hur den behandlar sina svagaste. Är det illa urholkas rättskänslan också hos medborgarna.
Sven-Olof Ericsson, Enskede

Kommentar till Jörn Dahlkilds insändare (Noterat den 19 maj) angående användandet av mittfilen: Det är rätt att många bryter mot lagen, men vi bilister har anpassat vårt körsätt efter utformningen av våra motorvägar. Ligger man i höger­filen befinner man sig ofta plötsligt på en avfart och måste byta fil för att kunna fortsätta rakt fram. För att undvika att på detta sätt ofta behöva byta fil för att vara kvar på vägen lägger man sig helt sonika i mittfilen.
Stig-Olof Olofsson, Sollentuna

Apropå filkörning: En annan uppenbart okänd trafikregel är att det är förbjudet att köra om till höger där hastighetsgränsen är över 70 kilometer i timmen. Att det dessutom är otillåtet att köra fortare än hastighetsgränsen verkar få känna till, inte minst bland yrkesförare.
Jens Busch, Lidingö

Svar till Åke Nordin (Noterat den 17 maj): Jag håller med om att panten på burkar och flaskor bör höjas. I Tyskland är den 25 cent för flaskor, alltså nästan tre kronor mot en krona i Sverige. Men vi borde också ha gemensam pant för hela Europa. När jag cyklar in till Stockholm ser jag slängda burkar och flaskor som resenärer från Tallinn- och Helsingfors­färjorna slängt. Och nu när det blivit varmt ligger polska ölburkar och skräpar i parkerna här på Lidingö på lördags- och söndagsmorgnar. Vi har många östeuropeiska byggjobbare här. Våra burksamlare rör inte de burkarna, utan de får ligga tills kommunens städpersonal kommer på mån­dagarna.
Mattias Reinholdson, Lidingö

Vi som kanske dricker ett halvt glas vin i månaden – och inte bor i Västerbotten – undrar vad vi ska se som orsak till vårt förmaksflimmer. Undran apropå en avhandling från Umeå universitet.
Barbro Eriksson, Stenhamra

Sista meningen i DN:s huvudledare i tidningen den 22 maj: ”Stora delar av Sveriges skolpolitiska misslyckan­den hade alltså aldrig behövt ägt rum.” Resultatet ser vi i denna mening: ”... behövt ägt rum.” Dubbel supinum! Ska vara: ”... behövt äga rum.”
Göran Thingwall, Solna

I DN Lördag kunde vi läsa vi om familjen Wahlgren. Folk försöker dra ner oss för att vi är familjen Wahlgren, påstår Bianca Ingrosso. Nej, det är helt fel! Det är bara för mycket familjen Wahlgren i snart varannan tv-kanal! Ingen människa begriper varför. Det är bara tjatigt att det pågår. Och väldigt ointressant för de flesta av oss. Det är orsaken, Bianca! För mycket!
Camilla Brolin, Solna

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.