Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-23-februari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 23 februari 2021

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) får både kritik och beröm av DN:s läsare för att vårdpersonal prioriterats före äldre i Region Stockholms vaccinationskö.
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) får både kritik och beröm av DN:s läsare för att vårdpersonal prioriterats före äldre i Region Stockholms vaccinationskö. Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 23 februari 2021.

Nu får man höra i en tv-intervju med sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) att hon omprioriterat så att sjukvårdspersonal och personal inom äldreomsorg ska vaccineras först. Det förklarar varför de äldsta och mest utsatta fortfarande väntar på vaccineringen. Om beslutet var rätt eller fel kan diskuteras, men faktum kvarstår: Statsminister Stefan Löfvens försäkran om att de äldsta och mest utsatta skulle ha första prioritet blev en lögn.
Rune Winter, Hässelby

Mycket obehagligt att i ett SVT-inslag höra hur Region Stockholm stuvat undan äldre och låtit icke behövande vård­anställda få vaccinera sig i stället. Regionen ligger sämst till i landet vid jämförelse av vaccinationsgrad.
Barbro Eriksson, Stenhamra

Anna Starbrink (L), som är ansvarig för hälso- och sjukvården i Region Stockholm, väljer att inte prioritera vaccination av äldre personer. Ledsamt att läsa för en 82-plussare som har hoppats att äntligen kunna röra sig lite friare. Ja, dessa liberaler!
Bernt Jonsson, Nacka

Tack, Anna Starbrink (L), för beslutet att vårdpersonal ska vaccineras tidigt! Vi 65-plussare kan hålla oss hemma och stötta beslutet. Om inte personalen håller sig frisk, vem ska då vårda oss när vi blir sjuka?
Birgitta Åkerlund, pensionerad sjuksköterska

Tips till Stefan Löfven: Undvik en tredje våg genom att alla barn stannar hemma i karantän 1–2 veckor efter sportlovet! Att förekomma är en enkel lösning.
Pia Bergman, Stockholm

Håll skolorna öppna – kräv att sportlovsfirande familjer är i karantän vid hemkomsten! Familjer som håller sig isolerade eller inte har råd att åka iväg på lov blir straffade med att skolorna stängs och övergår till digital undervisning på grund av de som inte följt rekommendationerna.
Barbro Gustafsson, före detta special­pedagog, Sundbyberg

Den svenska senfärdigheten förnekar sig inte. På åtta veckor har vi bara lyckats ge två vaccindoser till drygt 200.000 personer. Jämför med Storbritannien som är uppe i drygt 25 procent vaccinerade. Och nu trycks det på att använda munskydd nästan överallt, något som Tegnell har förkastat sedan dag ett. Hut går hem. Och sportloven fortsätter och nu ska nya smittspridare åka till fjällvärlden. I vilket land som helst utom Sverige hade myndigheterna satt stopp för dessa resor. Nej, Sverige, med en handlingsförlamad regering och 21 regioner som i många fall är handlingsförlamade kommer det att gå åt fanders med hela paketet.
Peter Eriksson, pensionär, Norrtälje

Vi är insätta i förhållanden i Nice i Frankrike. Vi vet att man införde munskydd i ett tidigt skede av pandemin och stenhårt hållit fast vid det till dags dato – på allmän plats, på tåg och bussar, i butiker och restauranger – med dryga böter till den som inte lyder. Trots det har Nice den nästan högsta spridningen av coronavirus i Europa. Om munskydd är en del av lösningen så är det en väldigt liten del av den, tänker vi.
Familjen Almlöw

Eftersom det nu är klarlagt att Sverige haft en lägre överdödlighet i covid-19 jämfört med de flesta länder i Europa borde alla felsökare sluta fokusera på vad Sverige gjort dåligt och istället fråga sig varför Norge, Finland och Danmark klarat sig så bra. Det kan vara allt från politiska beslut till att man inte träffar så många människor.
Kjell Nordenstam, Solna

Att höra offentligt, att folk tystas, måste vara mycket uppmuntrande för dem, som hotar. Hot lönar sig. Vill vi ha det så?
Gunnel Källström, Upplands Väsby

Hat är en åsikt. Skyddas av yttrandefriheten. Hot är en avsikt. Har inte något skydd i lagstiftningen. Tyck och tänk vad du vill, men hota inte den som inte tycker som du eller kanske gör något du hatar.
Max Hüttner, Stockholm

Bra, Abdullah Miri (insändare i DN den 22 februari)! Sorgligt bara att inte våra politiker har ryggrad att säga just det du säger. Per Bolund (MP) är ett undantag, han sade något liknande i en partiledardebatt en gång. I övrigt tävlar de om att kamouflera sig med SD:s bruna smörja. Därigenom befäster de uppfattningen som är Jimmie Åkessons mantra: Invandrare är synonymt med problem. SD utgör verkligen en kulturell belastning! Utan invandrare stannar Sverige.
Åke Boa Lundberg, Ruda

Det är svåra tider, arbetslösheten stiger och covid-19 sprids snabbt. Men jag tycker att många asylsökande och invandrare lever gott i Sverige. De har fler bidrag än en så kallad svenskfödd, säger jag med erfarenhet. Jag anser att Jimmie Åkesson (SD) inte alls borde skämmas. Han är ju demokratiskt folkvald, eller hur! Man får lägga sin röst som är helt skyddad, enda tillfället att få vara ”hemlig”.
Kristina Wahlberg, Stockholm

Om ändå ni, som så snart ni öppnar munnen i meningsutbyten med oliktänkare om migrationen använder er av okväden som främlingsfientlig, islamofob, muslimhatare, rasist, nazist och fascist, kunde spotta ut karbonpappret och föra ett konstruktivt samtal!
Lasse Gustavsson, Spånga

Otroligt! Riksdagsledamöter får betalt för att delta i arbetet oavsett om de är närvarande eller inte. Nu finns det på förslag att de ska få avdrag om de är frånvarande. Vi vanliga döda har inte dessa fina förmåner att välja om vi vill delta i arbetet eller inte. Dessa gräddfiler som de styrande har är en nagel i ögat. Alla svordomar som far genom mitt huvud går inte att sätta på pränt.
Camilla Brolin, Solna

Föräldrar till barn och ungdomar med funktionsnedsättningar har fått ett övermäktigt ansvar i samhället. Medan föräldrar till barn och ungdomar som kan gå, springa för egen maskin ute i samhället är entledigad från föräldraansvaret.
Yvonne Malmgren, Nybro

Intressant att konstatera att DN skriver och därpå reagerar regeringen – nu senast om adoptioner.
Magnus Jansson, Stockholm

Min dröm: Att folk ska sluta fråga om jag saknar min riktiga mamma och om jag saknar mitt riktiga hemland till följd av den ensidiga bild medier ger av adoption. För den som undrar träffar jag min riktiga mamma (blonda och blåögd) varje vecka och ibland kan jag sakna Roslagsgatan 38 där jag växte upp.
Loo Westfelt, Solna (adopterad från Vietnam)

Som en följd av en dom i Högsta domstolen i USA är Trump skyldig att överlämna ett antal av sina deklarationer till åklagaren i New York. Kan vi hoppas denna gång?
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Tack till Markku Huovila för den kunniga och mycket humoristiska insändaren ”Avbryt planerna på att begrava avlidna i giftiga rivningsmassor” (den 23 februari)!
Mette Ramel, Bromma

Tycker att vi ska avvaktar med att öppna den tilltänkta kyrkogården på Granholmstoppen så att denna kan invigas med kistbegravning av de berörda beslutsfattarna, gärna på sådant djup att de kan nedsänkas i lakvattnet.
Ingolf Berg, Lidingö

Undrar hur det går för vitsipporna i vår ...
Anne Zetterström, Skärholmen

Dagens dikt:
Själviskhet i vintertid
Att prata med datorn vid köksbordet i mjukbyxor och skjorta sliter på själen
Det är klart du vill unna dig och din familj att dra en vecka till Sälen
Med tar ni en säck av de pengar som ni på inställda solresor sparat
Hem tar ni med en massa fina minnen och mer virus än (ni) befarat
Ni planerar ju att bara umgås i den minsta lilla av er bekantskaps kretsar
Och det stämmer ju, fram till dess att någon den varma chokladen med whisky spetsar
Klart är att ni sätter ert nöje framför de som byggt landet, de som nu er inget mer kan ge
Tror ni den skatt ni betalar friköper er från att lyssna till gamlingarna om trygghet böna och be?
Gamlingarna har ju ingen köpkraft, de tar mest upp plats i denna nutidssituation
Det är er tid nu, de har redan levt livet klart, vilken skillnad gör ytterligare en mutation?
Att många svaga i förlängningen stryker med på grund av dessa resor är helt klart
Men det går väl inte att väga det mot en fantastisk vecka i ett rikemansreservat?

Jacob Skyll, Tallkrogen

Dagens bildinsändare: Max Claesson, Nynäshamn, om SD och public service.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt