Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-23-januari/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 23 januari

Statssekreteraren. Bildinsändare av Göran Sahlberg, Örebro.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen måndagen den 23 januari 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det finns ett sätt att få slut på alla dessa våldsbrott. Det är att alla ungdomar och unga vuxna i överklassen slutar att använda knark. Då skulle marknaden krascha på nolltid. Kanske ska polisen satsa på att gripa kundkretsen parallellt med att man sätter in stora resurser mot kriminella? Ett sätt kan vara att ha spaning på innekrogar. Finns det något intresse för detta?
Lars Stockstad, Stockholm

Varför missar alla journalister den självklara uppföljningsfrågan när det gäller gängkriminaliteten? Vi har de senaste åren hört Magdalena Andersson och Morgan Johansson rättfärdiga sitt ansvar med att de skärpt straffen för 50 olika brott, ordnat fram fler poliser och satt fler brottslingar i fängelse än nånsin tidigare. Dessa svar gav de båda på frågan vad de har gjort mot brottsligheten under senaste åtta åren, både i senaste valrörelsen och nu i opposition.  Frågan jag saknar är: Är läget bättre nu än när ni fick makten 2014? Eller har ni gjort för lite?
Rolf Hägglund, Västerhaninge

Vi hör och läser om att det eskalerande våldet kan göra att många avtrubbas. Det blir till en sorts vardag. Efter den här helgen känner jag mig allt annat än avtrubbad. Jag är rädd och vill inte ha den vardag vi nu befinner oss i. Våldet kryper närmre och närmre, på alla tider och snart överallt. Alla jag känner – från barnbarn, vuxna barn till äldre vänner – är mer eller mindre rädda och känner obehag. Vi vistades i Enskededalen i helgen. Att gå ut med hunden på kvällen föregicks av planering i min hjärna. Jag går inte förbi några portar där det kan smälla, jag tar en annan väg i stället. Att gå till pizzerian med barnbarn genom lilla centrum var inte utan obehagskänslor. Så på kvällen efter smällde det igen i Enskededalen. Mina barnbarn med föräldrar var inte hemma just då och kunde inte komma hem förrän sent på kvällen. I Årsta och Skarpnäck har vi också nära släkt och vänner. Ingen känner sig avtrubbad. Alla går med en klump i magen och undrar över hur många barn och tonåringar det finns att rekrytera. Som styrs från utlandet? Polisen sliter och går på knäna. Man hoppas att ett hundratal inkallade poliser både ska orka och lyckas vända den här våldsvågen. Heja dem!
Eva Norman-Ericson, Dalarö

Polishästar i Farsta centrum på måndagen.
Foto: Läsarbild/Bibi Öhrlund

Jag är ganska ofta i Farsta och blev glatt överraskad på måndagen, när sex polisryttare på vackra hästar gick på torget och pratade med folk. Ett uppskattat inslag och ett bra sätt att lugna ner de boende i området. Hästar är bra för nerverna. Den stilige på bilden heter Nimbus.
Bibi Öhrlund, Stockholm

Det sägs att Ukrainas krig är Europas krig. Då skulle väl Europa vilja försvara sig? Och nu behövs att Tyskland går med på att stridsvagnar ska skickas till Ukraina. Vad väntar man på?
Gunilla Sparre, Valdemarsvik

Skicka 10 procent av våra Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina (tolv stycken)! Om alla länder i Europa som har dessa stridsvagnar gör detsamma blir det ungefär 300 stridsvagnar. Det behövs för att möta Rysslands cirka 11 000 stridsvagnar, varav 1 500 hittills slagits ut av Ukraina. Putin måste förlora, annars ökar hans aptit på mera.
Per Widström, Grästorp, tidigare värnpliktig korpral, pansarvapnet

Bokbål hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.
Märta Wichman

Att bränna böcker är etiskt och moraliskt avskyvärt. Syftet för denna handling måste ytterst vara att försvaga vår demokrati. Kloka människor låter sig inte provoceras av det. Det innebär dock inte att människor av så tvivelaktig vandel ska få stå oemotsagda. Handlingen är avskyvärd. Vi kan bränna AIK-flaggan, ”Mein Kampf” och Bibeln för att sprida hat och osämja om vi vill. Men varför?
Laila Wedin, Stockholm

Är det tillåtet att elda på offentliga platser? I parkerna får man inte ens använda engångsgrillar. Vad säger brandmyndigheten?
Agneta Winkler, Stockholm

Den svenska flaggan har bränts i Turkiet. Enligt utrikesministerns terminologi borde det innebära en ”skenavrättning” av en hel nation. Ska inte regeringen protestera?
Fredrik Svensson, Rotebro

Åsiktsfriheten i Sverige måste försvaras till varje pris. Vi kan inte låta svaga politiker minska den friheten för att vi ska bli godkända av ett land som Turkiet där människor kan fängslas och torteras för att de inte har de ”rätta” åsikterna. Och vill vi verkligen att svenska soldater dödas för att försvara Turkiets värderingar? Om vi går med i Nato gör vi det för att försvara demokratin och det fria ordet. Vi ska inte minska på den friheten bara för att Sverige ska få bli medlem.
Tomas Hedlund, Stockholm

Otroligt att man kan göra jämförelser mellan Kristallnatten 1938 och Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm i lördags! När Paludan bränner sitt exemplar av Koranen innebär det inte att hundratusentals muslimer får sina hem och affärslokaler vandaliserade och förstörda. Koranen finns kvar i tryggt förvar i alla muslimska hem efter koranbränningen. Paludan vill förmodligen demonstrera mot att så oerhört många terrorister d v s massmördare som IS och al-Qaida säger sig ha Koranen som inspirationskälla. Ingen människa eller något enda hem för muslimer blir skadade/skadat och vandaliserat som de judiska under Kristallnatten. Om så varit fallet hade Paludan suttit i fängelse för länge sedan.
Ann-Mari Lindgren, Eskilstuna

Sverige borde ha en beklagandeminister. Det skulle avlasta övriga statsråd. När en grundlagsskyddad åsiktsyttring har lett till irritation kallar hen till presskonferens: ”Sveriges regering beklagar verkligen det här!”
Andreas Fischer, Vallentuna

Apropå lördagens ledare om behovet av en ny utrikesminister: DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki verkar ha glömt förre utrikesministern Ann Lindes (S) bugande och krypande för Turkiets president Erdogan; dels i samtal med honom om Natomedlemskapet, dels uttalandet om 1915:s folkmord, som hon kallade för massövergrepp och blev kallad ”nyttig idiot för turkisk propaganda”. Vi kan inte skylla allt på vår nya regering!
Yvonne Svalin, pensionär, Linköping

Havs- och vattenmyndigheten har tagit statssekreterare PM Nilsson (M) för tjuvfiske av ål. Nu avvaktar man med spänning förslag från regeringen om nedläggning eller omorganisering av myndig­heten eftersom Nilsson inte tycks ha gjort något fel.
Lars Emmelin, Harlösa

Statsminister Ulf Kristersson (M) var medveten om att PM Nilsson tjuvfiskat ål när han tillträdde tjänsten som statssekreterare. Han anser inte att brottet gör stats­sekreteraren olämplig för uppgifter inom svensk politik. Däremot är inte Ulf Kristersson lämplig som statsminister eftersom han bygger sin politik på lögner.
Sam Olzon, Sundbyberg

Till Kristersson:
”... Fast hes och skrövlig i min hals.
Jag sjunger ålefeskarns vals!”
Bengt Andersson, Strängnäs

Som kooperatör i hjärtat lider jag med Coop som har så risiga resultat och butiker tomma på kunder. Jag har en lösning på era problem: Eftersom ni ligger nästan högst i prisnivå bland matkedjorna i Stockholm råder jag er att kapa alla priser med minst 10–20 procent så ska ni se att både resultat och kunder kommer tillbaka.
Staffan Sundin, Stockholm

Att titta på stakåkning är bara tråkigt. Använd fästvalla och åk som man ska! Skejtande i sprint är däremot helt ok.
Hans Callergård, Älvsjö

Var på premiär på Cirkus i torsdags, en kul föreställning med duktiga skådespelare. Mindre trevligt var hur arrangören behandlade besökare. Festfixaren Micael Bindefeld log mot kändisar. Jag råkade gå på röda mattan och viftades bryskt bort av personalen. Icke kända personer fick gå utmed väggen i skymundan. Fint klädda personer från allmänheten fick vika för många kändisar som var klädda som om de skulle ut och handla mat. Värdens agerande gav dålig eftersmak.
Bengt Klingvall, Stockholm

Fy skäms till de som bestämde priserna under Idrottsgalan förra veckan! Stavhopparen Armand Duplantis fick inga priser, trots OS-guld, VM-guld och världsrekordet på 6,21 meter. Hur kan det vara möjligt? Hoppas att ”Mondo” bojkottar galan i fortsättning! Skäms på er!
Sean Holmes, Farsta

Att Idrottsgalan helt nonchalerade både ”Mondo” och volleybollstjärnan Isabelle Haak är inte ett problem bara för galan. Det kastar en skugga även över dom som fick priserna. Och det kanske inte känns bra för någon. Idrottare eller jury.
Elizabeth Mohlin, Haninge

Den kritiska insändaren om SVT-programmet ”Hotell Romantik” instämmer jag i. Jag är nästan 80 år och delar i allt väsentligt dessa kritiska synpunkter. Min hustru och jag ha levt ihop sedan början 1960-talet. Många SVT-program tycker jag är bra, men detta borde inte sändas i public service. Jag är på det klara med att jag inte tillhör målgruppen för denna typ av program. Följaktligen är den enda åtgärden att bruka avstängningsknappen på tv:n. Den används allt oftare numera, men samtidigt är jag delvis betalande, vilket känns snopet.
Lars Sundén

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen och på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.