Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-23-september-2021/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 23 september 2021

På torsdagen har det gått 20 år sedan den svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Bildinsändare av Ralle Perera, Farsta.
På torsdagen har det gått 20 år sedan den svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Bildinsändare av Ralle Perera, Farsta.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 23 september 2021.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Att svenska myndigheter nu ska kidnappa ett barn från sin trygghet, och den enda värld han känner till och skicka honom till Nigeria, går över gränsen för all värdighet och humanitet som ett land som Sverige ska stå för. Barnkonvention ska skydda barn, Rädda Barnen med flera jobbar dagligen med att hjälpa utsatta barn och det finns tyvärr mycket elände i världen som vi inte kan stoppa. I detta fall kan Sverige göra rätt. En liten treårig kille som inte vet annat än den värld han lever i ska inte behöva utsättas för detta. Som handläggare, politiker eller medmänniska, tänk er att skicka iväg ert eget barn eller barnbarn från sin trygghet från en dag till en annan till en helt okänd värld i ett fattigt land. För att rädda cementfabriker kan vi bryta mot lagar och regler men inte för att rädda ett oskyldigt litet barn. Skäms Sverige!
Jan Blom, Haninge

Jag föreslår att medier börjar kalla treåringen Tim för ”Lilla Hjärtat 2”. Det kan påminna okänsliga byråkrater om att man – trots tallösa utredningar och bortförklaringar – uppenbarligen tänker göra samma misstag igen.
Ralf Sandman

Läser i en artikel i dagens DN att den moderata ordföranden i individ- och familjenämnden i Landskrona stad Torbjörn Brorsson anser att ”... ansökan om vårdnadsöverflyttning gällande Tim indirekt vore att ifrågasätta Migrationsverkets beslut, vilket vore förkastligt”. Han säger: ”En myndighet kan inte börja strida mot en annan.” Där sitter de på sina stolar och är nöjda. Snart har vi ett nytt fall som Lilla hjärtat. Att sociala – läs asociala – tjänstemän skulle kunna backa och göra rätt är tydligen helt främmande för dem.
Hans Callergård, 82 år, Älvsjö

Vad ska vi med barnkonventionen till? Det är väl meningen att den ska följas? Eller? Hur kan då vissa fullständigt ignorera detta? Jag skäms som svensk och mår illa över den fullständiga okänslighet som vissa uppvisar.
Camilla Brolin, Solna

Om regeringen klarar av att hastigt ändra lagar för att Cementa ska få vara kvar i Slite på Gotland borde man lika snabbt klara av att ändra lagar så Tim får vara kvar i Sverige.
Jonas Borelius, Vaxholm

Regeringen kan bevilja 9 000 unga afghanska män att få stanna genom att kalla dem alternativt skyddsbehövande, enligt gymnasielagen. Men att utvisa en treåring som bott hela sitt korta liv i Sverige går bra. Kanske behöver regeringen visa handlingskraft med för mig dunkla motiv.
Thomas Johansson, förbannad medborgare

Alla miljöinstanser har beslutat stoppa Cementas miljöförstörande kalkbrytning på Gotland. Vår regerings miljö­minister, miljöpartisten Per Bolund, har lagstridigt kört över detta tillsammans med Ibrahim Bayland (S). Logik, någon?
Rolf Hägglund, Västerhaninge

Världens rikaste länder har lovat att skänka cirka 1000 miljarder kronor till fattiga länder för olika klimatinsatser. Dessa miljarder är inte till fullo betalda. Summan kan betraktas som skrattretande låg i skenet av affären med u-båtar för över 300 miljarder kronor mellan USA, Storbritannien och Australien.
Benny Österström, ingenjör, 79 år, Nymölla

När politiker och journalister hotas är det ett hot mot vårt demokratiska system och borde bestraffas hårdare än vid andra hot. Varför inte kalla det för ”hot mot demokratin”? Andra i det allmännas tjänst som lärare och socialsekreterare kunde också få sådant skydd.
Kjell Nordenstam, Solna

Göta Lejons reklam för musikalen Piaf i åratal
gör att man blir paff och att besöka den kommer inte på tal

Börje Enblom, Tyresö

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt