Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-24-maj/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 24 maj

Bildinsändare av Kent Nordqvist, Örebro.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll onsdagen den 24 maj 2023.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vem styr egentligen, spekulanter eller Riksbanken? 11,50 kronor för en euro. Klarar inte Riksbanken sin uppgift, anslut till euron om­gående!
Stefan Sommer, pensionär, Nacka

Av de 102 miljoner kronor som Stockholms stad skjuter till för att undvika alltför stora neddragningar i kommunala skolor går 25 miljoner kronor till friskolorna, trots att jag inte sett några friskolor som krävt mer medel för att de annars måste skära ned. Undrar just vad Skattebetalarnas förening har att säga om detta?
Fredrik Svensson, Rotebro

Sveriges utbildningsminister, tillika förkämpe för akademisk frihet, hävdar att SD inte ligger bakom beslutet att mer än halvera universitetsstyrelsernas mandatperioder. Jag tror på honom. Han illustrerar bara fenomenet Stockholms­syndrom.
Anneli Liukko, Tullinge

När Turkiet vill att vi ska använda det turkiska ordet för landet, Türkiye, i stället för engelska Turkey (kalkon) kunde fler länder känna sig sårade. Svenskar kallas kålrot (Swede). Irländare kallas potatis (Irish) i Uganda. Har vi kanske tjockare skal?
Marita Riese, Solna

Svar till Rolf Edberg (Noterat den 23 maj): Kör man 80 kilometer i timmen i vänster- eller mittfilen på en 80-väg måste man vara försiktig med att byta fil åt höger, för där kommer ofta någon blåsande i typ 90.
Jens Busch, Lidingö

Tänk om vi kunde anamma filkörningstekniken från det stora billandet USA! När vägen har fler filer används den högra i stort sett bara när man ska köra av eller på. Det är smidigt, ingen trafik behöver störas och köer vid på- eller avfarter undviks. Köra om får man göra både till höger och vänster oavsett hastighetsbegränsning och det finns inga idéer om vilken av vänsterfilerna man får glida fram i. Trafiken löper smidigt även när den är tätare än i Sverige.
Gustaf Eklöf, Stockholm

Angående Lena Andersson: Jag brukar tänka att om jag inte ” gått i någons skor” ska jag vara försiktig med att uttala mig. Jag ser hur mina barn, trots bra löner, ändå får vända på slantarna. Hur det är för ensamstående vågar jag inte tänka på. Lena Andersson, var gärna tyst om sådant du inte har en aning om! Du strör salt i såren.
Eva Svensson

Nyligen upplevde jag hur en medresenär handlöst föll ner på golvet. Tack och lov fanns en läkare med som passagerare. Han gjorde livräddande insatser som troligen räddade resenärens liv. En lärdom är att snarast utrusta bussar, pendeltåg och t-bana med hjärtstartare för att rädda liv och göra kollektivresandet mer tryggt och säkert.
Bernt Jakobson, Stockholm

Ett varmt tack till personalen på Schenker för trevligt bemötande och snabb problemlösning när det gäller hemleverans av för mig livsnödvändiga näringsdrycker! Leveranserna av företaget Best är däremot dåliga. Näringsdryckerna har uteblivit, bara levererats delvis, glömts i en terminal – och i vintras hittades en slängd kartong efter flera dagar blöt och trasig i ett villaområde. Region Stockholm bör omedelbart säga upp avtalet med Best!
Marie Kriström, 75-årig cancerpatient

DN:s förstasida dominerades den 24 maj av en stor bild på en gynekologstol. Tidningen är tänkt att förmedla viktiga nyheter. Är denna bild en symbol för något viktigt som hänt senaste dygnet, eller?
Thorsten Pålsson, Täby

Golf med utrustning och klubbmedlemskap kostar pengar. Utförsåkning med därtill hörande utrustning är inte heller billigt. Jag före­drar gratis motion – en sjö och ett par badbyxor är allt du behöver. Simning är min sport.
Arne Iwarsson, senior i Täby

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.