Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-5-januari-2022/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 5 januari 2022

Skydd. Bildinsändare av Johan Hesselstrand, Vadstena
Skydd. Bildinsändare av Johan Hesselstrand, Vadstena

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen onsdagen den 5 januari 2022.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Äntligen en vettig insändare i DN om bristerna med munskydd skriven av Krister Forsberg (3/1). Statsepidemiolog Anders Tegnell skriver att det är tveksamt om man ska använda munskydd eftersom skyddseffekten är låg, vilket är rätt, men varför i fridens namn rekommenderar han och övriga förståsigpåare inte FFP2-andningsskydd som har fem lager och som skyddar bra mot covid-19?

Dessa är visserligen dyrare än munskydd, de säljs på apotek och kostar cirka 20 kronor styck. På bruksanvisningen står det att de bör bäras i högst åtta timmar och är för engångsbruk. På en sajt läste jag att de går alldeles utmärkt att använda flera gånger med en veckas mellanrum.
Renate Sidenbladh, Stockholm

Varför ska jag bränna två färdtjänstresor på vardera 86 kronor och utsätta mig för covid-19 för att åka till centrum och tanka våtvaror på Systembolaget när Systembolaget sänder hem det för 80 kronor?
Alf Olsson, Älvsjö

Till er som vägrar vaccinera er mot covid-19 har jag en fråga. Är det okej att ta ett piller i stället? Det kommer ju ett inom en någorlunda snar framtid. Kan ni tänka er att göra det?
Camilla Brolin, Solna

Evenemangsbiljetter till evenemang som ständigt skjuts upp har getts bort i julklapp. Man kunde ju lika gärna ge sina kära resebiljetter till månen eller bakom solen.
Åke Banksell, Hägersten

Jag har läst om pappersbrist i DN (31/12 2021) där man varnar för risken att matkassarna kan ta slut i butikerna.

Jag som handlar med hemleverans får maten i 4–6 papperskassar varje vecka. 90 procent av dem är felfria och fräscha. Det gör att man ganska snart ”drunknar” i kassar. Jag har länge upplevt det som ett onödigt slöseri och det känns tråkigt att bara kasta bort dem.

Detta måste ju gälla alla som handlar mat med hemleverans och vi är troligen rätt många i dessa covid-tider.

Dessa matleverantörer uppmanar jag: kom på ett sätt att ta tillbaka kassarna och återanvänd dem, så blir både konsumenterna och butikerna lättade och glada.
Ingela Douhan, Kista

Jag tänker inte som Claes Thulin (4/1) att det är dags för Frida Karlsson att möta sin publik på ett moget sätt. Jag har i stället ofta tänkt att det är smått oförskämt att utsätta våra idrottsungdomar för intervjuer direkt efter ett ansträngande lopp, som dessutom inte lett till en tippad seger.

Lämna dem ifred när de är trötta och besvikna. Återkom, om nödvändigt, när de själva är redo. I stridens hetta är det underligt att det inte sker fler incidenter.
Margaretha Landsmer, Skövde

Svar till Gustav Melin (4/1): Att byte till biobränsle skulle vara den snabbaste vägen till förnybar transportsektor är ett märkligt resonemang.

Koldioxidutsläppet blir ju detsamma, förnybart eller ej. Vi har alltför kort tid på oss att radikalt få ner ökningen av koldioxidhalten i atmosfären om temperatur­ökningen ska kunna hållas inom 1,5 gradersmålet. Modellen med förnybart biodrivmedel har ett väldigt långsiktigt perspektiv vad gäller återupptaget av utsläppt koldioxid medan orört, växtbundet kol­dioxid långsamt når atmosfären.

Enda vägen är att snabbt minska det totala koldioxidutsläppet och att i verklig mening effektivisera transportsektorns alla delar.
Anders Wirfält, Halmstad

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt