Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-6-april-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 6 april 2021

Moderaternas utrikesplitiska talesperson Hans Wallmark var en av få närvarande riksdagsledamöter under den utrikespolitiska debatten den 24 februari.
Moderaternas utrikesplitiska talesperson Hans Wallmark var en av få närvarande riksdagsledamöter under den utrikespolitiska debatten den 24 februari. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 6 april 2021.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Finns det ingen kommitté som kan föreslå färre riksdagsledamöter? Det har ju fungerat under pandemin. Eller krävs det en folkomröstning för att vi ska komma ner till samma antal som andra länder i förhållande till folkmängden?
Anders Plesner, Skanör

SD:s partisekreterare Richard Jomshof fördömer islam som en avskyvärd religion och när han ifrågasätts svarar han att det var islamism han åsyftade. Men islamism är ingen religion. Jag utgår från att vi aldrig får höra Jomshof fördöma kristendomen för att där finns katolska präster – skyddade högt upp i hierarkin dessutom – som våldför sig på barn.
Anders Nordlund, Uppsala

”Att vara liberal är att vara kluven”, var det någon som sa. Nu har de kluvit sig själva mitt itu. Tack och adjö! Det var roligt så länge det varade. Dvs så länge de var trogna liberalismen. Nu har marknadsliberalerna vunnit över socialliberalerna.
K-G Wiberg, Sätila

Att tro att Sverigedemokraterna med cirka 19 procent i opinionsmätningarna kommer att förhandla med Liberalerna som har knappt 3 procent i opinionsstöd är både bedrägligt och falskt från Nyamko Sabuni sida. Liberalerna kommer att sitta i Jimmie Åkessons knä och gå med på allt för att få sitta kvar i riksdagen. Sabuni säger att hon skall slåss för liberala värderingar, hur nu de ser ut. Ska Liberalerna slåss för något som de inte har stöd för, enligt opinionsmätningarna? Nu är det bara en massa dimridåer och prat om osynliga ”röda linjer” för att få vara kvar i riksdagen. En riksdagsledamot har cirka 70.000 kronor i månaden. Är det dessa 70.000 kronor som Sabuni och Liberalerna slåss för?
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Moderatledaren Ulf Kristersson försöker inbilla väljarna att han skulle ha varit så framsynt och lyckosam att han på egen hand lyckats bättre än EU med vaccinupphandling. Det är pinsamt och genant att höra! Moderaterna fladdrar också i stödpaketsfrågan så vi ska inbilla oss att Kristersson skulle gått emot hela EU och vägrat stödpaketet. Ohederligt! Eller är det så att M håller på att närma sig SD:s anti-EU-linje?
Bengt Sjödin, Örebro

Jäklar vad mycket vaccin vi skulle ha haft om Ulf Kristersson varit statsminister!
Sören Hemmingsson, Vendelsö

Det är ynkligt av moderatledaren att gång efter gång anklaga regeringen för försenade vaccinleveranser, som om han låtsas tro att det är Sveriges ministrar som latar sig istället för att stå och koka vaccin hemma i köket. Att göra partipolitik av pandemin är skamligt, eftersom oppositionen vet att den inte hade kunnat göra någonting bättre eller snabbare själva för att få fram mer vaccin. Lita på att vi kommer ihåg detta över nästa val.
Gunilla och Bertil Svane, Västerås

Stockholm har vaccinerat färre äldre mot covid och prioriterat andra personer än andra övriga landet gjort. Om man hade följt Folkhälsomyndighetens rekommendation att prioritera de äldre hade kanske dödstalet i antal avlidna sett annorlunda ut.
Brita Wallander Jervenheim, Nacka

Jag skulle gärna vilja ha Pfizers vaccin. Men det går inte på min vårdcentral. De har inte kapacitet att använda det eftersom de inte har frysar till Modernas eller Pfizers vaccin. Jag är tvingad att acceptera Astra Zeneca. Det skrämmer mig.
Camilla Brolin, Solna

Att bete sig efter vaccinering mot covid som om viruset aldrig funnits är lika intelligensbefriat som att på vintern köra med dubbade däck som om det var sommarväglag.
Lasse Gustavsson, Spånga

Varför går så mycket resurser till sjukvård och så lite till förebyggande insatser? Felaktiga skor skadar fot, knä och höft. Fel mat ger hjärt- och tarmsjukdomar. Vården kostar enorma pengar som behövs till klimatomställningen.
Hakon Malmborg, Bromma

Äntligen talas det om att återinföra tv-teater! Att det skulle behövas en pandemi för detta initiativ. Tala om demokrati och jämlikhet. Här görs något för hela landet, för alla som inte har möjlighet att resa till storstädernas teatrar. Nationalscenen äger vi ju alla. Måtte detta bli verklighet. Vi längtar!
Margareta Malmberg, Väddö

Det är oförsvarbart att Försvarsmakten sökt tillstånd att storskaligt förgifta Vättern med flamskyddsmedlet PFAS. Det borde väl räcka med att flygflottiljen i Ronneby förgiftat dricksvattnet i Kallinge med just PFAS? Hoppas nu på att våra kloka myndigheter sätter stopp för detta dåraktiga illdåd.
Gunnar Lundquist, Asby Ydre

Avdelningen Särskilda utredningar inrättades 2015 i syfte att öka rättssäkerheten vid bland annat polisbrott. Särskilda åklagarmyndigheten ansvarar för om ett ärende går till åtal eller läggs ner. Avdelningen borde vara vara oberoende från Polismyndigheten. Skapa en fristående åklagarmyndighet, oberoende av Polismyndigheten för att komma till rätta med polisbrottsligheten!
Stig Skoglund, Gräddö

Ännu ett skandalartat avslöjande av hur våra kändisar beter sig – den här gången jagas djur för att sedan visas upp som troféer. Man tycker att de borde ha vettigare saker för sig. Personer som borde föregå med gott exempel, som ungdomar ser upp till, typ Zlatan, hur tänker ni att detta är okej? Snacka om dåligt omdöme! Skäms! Andra ägnar sig åt att förekomma i spelreklam - lika dåligt och tanklöst! Besvikelsen är enorm.
Camilla Brolin, Solna

Enligt den kinesiska ambassadören är det inte kommunistpartiet utan det kinesiska folket som startat bojkotten av H&M. Det kanske är dags att det svenska folket bojkottar kinesiska handelssajter, typ Alibaba?
Annika Ullenius, Täby

Svar till Jan Egert Eriksson (Noterat den 1 april) som klagar på Swedbanks dåliga service: Byt bank! Nordea hade tre minuters väntetid för ”personlig service” om du har en personlig kod. Utan koden var väntetiden 15 minuter.
Anne Zetterström

Tre röster som alltid är tydliga och bra: Katarina Sandström, Lisbeth Åkerman och Linda Nilarve. Tre som är otydliga och ofta svåra att uppfatta: Anders Kraft, Anders Tegnell och Morgan Johansson.
Lars-Håkan Larsson, Åkersberga

Dagens bildinsändare 1: Johan Hesselstrand, Vadstena, om viktiga möten och husdjur.

Dagens bildinsändare 2: Rolf Pettersson, Stockholm, om unga familjer som lämnar storstaden.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt