Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-7-januari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 7 januari 2021

INSÄNDARE. DN:s läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 7 januari 2021.

”Build that wall”, skanderade Donald Trump tidigare inför jublande anhängare och fortsatte med att bygga en mycket synlig mur mot demokratin. Förstod dessa jublande anhängare det? Jag blir skrämd.
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

Han gjorde ingen militärtjänst. Han betalar inte skatt. Han betalar inte tillbaka på sina miljardlån. Han ljuger oavbrutet. Han ”arbetar” genom att se på tv och twittra. Han har en ifrågasatt kvinnosyn. Han skapar kaos. Ändå valdes han till USA:s president.
Agneta Loughran, Stockholm

Vi är många som oroligt undrar om demokratins hot i Sverige, de så kallade Sverigedemokraterna, nu står kvar bakom sin uttalade förebild Donald Trump – en president som agerar snarlikt en viss Adolf Hitler i tidigt skede. Förkärleken till nazismen förnekas numera av SD. Kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson (och hans chefsideolog Mattias Karlsson) nu att avstånd från Trump?
Mikael Albinson, Täby

I sagans värld sprutar draken eld strax innan den dör. Det ser vi nu i verklighetens USA.
Kalle Eriksson, Upplands Väsby

En flygresa som landar i någon form av fallskärm. Dan Eliasson reder sig nog. Även om fallet blev obekvämt.
Bo Törnström, pensionär, Johanneshov

I dessa tråkiga tider så kom en glad nyhet: Eliasson avgår. Tråkigt nog kommer den omdömeslöse att få full lön till 2022. Hur många vanliga svenskar har dessa förmåner?
Sam Olzon, Sundbyberg

”En generaldirektör kan inte avskedas”, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Nej, men inför då regeln omedelbart! Nu får skattebetalarna punga ut med 3,9 miljoner kronor under två år till den oduglige Dan Eliasson.
Erik Jakobsson, Södertälje

En före detta generaldirektör med fler fadäser bakom sig får nu en tjänst med eget rum i regeringskansliet för att peta i lite utredningar för en årslön på nästan 2 miljoner kronor. Anställda inom exempelvis sjukvård, polisväsendet, räddningspersonal sliter dygnet runt, kanske med en årslön på 250.000 kronor. Har skattebetalarna som göder våra tryggade politiker ingen talan? Hårresande utveckling – förtroendet förbrukat i alla led!
Kristina Wahlberg, Stockholm

Eliasson fick mycket betalt för stort ansvar i jobbet. I ett jämlikare samhälle skulle han nu få nöja sig med en praktikantlön på gubbhyllan.
Ronald Hedblad, Visby

Dan Eliasson motivering för att få lämna sitt uppdrag som generaldirektör är att ”MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag”. Men vid de myndighetsgemensamma presskonferenserna om pandemin har MSB generellt gjort ett blekt och osäkert intryck.
Jan-Olof Bergold, Västerås

Jag har tre barnbarn i Göteborg. Vi avstod från att resa ner och träffas under julhelgen för att följa rekommendationer och minska smittspridningen. Snart fyller ett av barnbarnen år. Plötsligt ser jag det som nödvändigt och kommer förstås att åka ner. Tack för insikten, Dan Eliasson!
Mikael Tänndal, Farsta

Jag saknar debatt om hur majoriteten av vuxna ska vaccineras i praktiken. Jag efterlyser vaccintält och drive-in.
Sanna Svensson, Träslövsläge

Att privatpersonen Stefan Löfven inte vill framstå som viktigare än någon annan när det gäller covid-19-vaccin är sympatiskt. Men att han som statsminister inte inser att han ska tillhöra de första som vaccineras är märkligt. Har han ingen i sin närhet som kan stötta honom i att styra landet?
Charlotte Henriksson, Stockholm

Tack, Isabella Lövin (MP), för att du med ditt brinnande engagemang och dina gedigna kunskaper starkt bidragit till att förändra EU:s handel med utsläppsrätter, reformera EU:s fiskeripolitik samt med klimatlagen och industriomställningen i grunden ställt om Sverige i grön hållbar riktning!
Mona Qvist Stenbeck, Lindesberg

En dag dunsade det i mitt brevinkast tre gånger med korta mellanrum. Det var en tidskrift varje gång. Politikerna kanske tycker det skapar arbetstillfällen att låta postbud från olika företag springa i samma trappuppgång varje vardag, men jag tycker det är orationellt och ineffektivt. Ge oss Postverket åter!
Berit Ladra, Kista

Dagens bildinsändare: Christina Kluge, Hudiksvall, om covidkrisen och tankarna på hotet om en statskupp i USA.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt