Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-7-juni-2021/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 7 juni 2021

Bildinsändare av Ulf Hyltén-Cavallius, Lidköping.
Bildinsändare av Ulf Hyltén-Cavallius, Lidköping.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen måndagen den 7 juni 2021.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Världen är upp och ner. Socialdemokraterna talar sig varma för fri hyressättning!
Lasse Gustavsson, Spånga

När det gäller namnet på Globen anser jag att arenan ska heta Globen och ingenting annat.
Christina Hagbom, Stockholm

I Kina kan det kosta fem år i fängelse att säga sanningen om vad som hände på Himmelska Fridens Torg. Att ljuga om detsamma är däremot gratis.
Kjell Nordenstam, Solna

Tack, Björn Widell, för din fina insändare (DN den 7 juni 2021! Vi är som du skriver många som känner det precis så. Min fru, som sedan barnsben har risk för ökad blödning, har förtvivlat försökt få annat vaccin i månader. Trots det står det som svar på hennes begäran att ”du kommer att få Astra Zeneca”. Det är ett grovt intrång i människors liv. Och ett vidrigt sätt att behandla oss. Uppenbart att ”det är vi som bestämmer och vi struntar i vad ni tycker”. Vi 65-plussare hoppas att fler nyhetsorgan tar upp denna fråga högt och tydligt – i tv, radio och tidningar. Det måste skapas en samlad front mot Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm. Endast med stor och högljudd kritik mot dem kan det skapas opinion. Så vi ber Er på DN att höra vår vädjan och vår rätt att själva bestämma över vår hälsa.
Jan-Erik Swartling, Stockholm

En ”amatörepidemiolog”, Alex Schulman, även krönikör på DN, vädrade den 7 juni sitt missnöje med att det fortfarande finns några coronarestriktioner kvar. Men enstaka personers upplevelser kan inte få styra vid bekämpningen av pandemin. Det krävs en överblick. Att krönikan har visst underhållningsvärde ursäktar inte att den staplar fem besinningslösa glåpord mot Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Pandemin är inte över än. Sverige är inte en isolerad ö och i stora delar av världen pågår en kraftig smittspridning. Att tacka producenterna av vaccin hade varit snyggare än att slänga glåpord mot en enskild tjänsteman.
Svante Brandänge, Stockholm

Men, Alex Schulman, är det inte regeringen som beslutar om restriktioner? Inte en Folkhälsomyndigheten, som du tycks tro. En myndighet kan väl ge ut föreskrifter och rekommendationer, om jag inte fått allt om bakfoten. Och regeringen har väl beslutat om ändring av restriktionerna successivt framöver, eller?
Marie Morin, Västerås

DN-rubriken ”Kriget cementerar skillnaderna mellan Kiev och östra Ukraina” förvånar. Kriget är ett bevis att de två underliggande konflikterna åter aktiverats som kvarstod efter andra världskriget (etniska och politiska) och att genom hotet från Nato en tredje har uppstått som bara stormakterna kan lösa. Kriget cementerar ingenting, utan är ett symptom på olöst elände.
Wolfgang Jedliczka, Sundbyberg

Uttrycket ”att göra något med vänsterhanden” behöver inte innebära någon nedvärderande släng till vänsterhänta. Det är ett uttryck för att när högerhänta gör något med vänster hand blir resultatet mindre bra. Förslagsvis kan vänsterhänta vända på steken och säga att de gör det med högerhanden när resultatet blir sämre.
Margaretha Landsmer, Skövde

SVT:s Anna Dowling ”försvarade” sportdominansen i SVT (svarinsändare i DN den 30 maj) och rekommenderade de osportiga tittarna att söka sig till alla de förträffliga program som finns utlagda på SVT Play. Men, kära Anna Dowling, alla har inte möjligheter att se SVT Play!
Leif Thuresson, Karlshamn

I SVT:s Aktuellt 2/6 debatterades finansministerns utspel om nya skatter. Daniel Suhonen påstod att den vanlige jobbaren betalar mer i skatt än kapitalägare. Sanningen är att en inkomsttagare som tjänar 30.000 kronor i månaden bara betalar 21 procent i skatt (se skattetabell 31), medan kapitalskatten är 30 procent. Man kan hoppas att alla ser att det bara är politisk retorik!
Jan Wirström, Stockholm

Jag ser en artikel i rikstidningen med rubriken ”Oseriösa säljare i farten – lurar elkunder”. Hur är det egentligen med ­kunskapen hos rubrik­sättarna i våra dagstidningar? Varför inte en talande rubrik som: ”Kriminella i farten – lurar elkunder”?
Stig Östlund, Rimbo

Ny vers 2
Du släpar på minnen
från krigiska dar,
då fruktat ditt namn
flög över jorden.
Jag vet vad du var
och vad du inte ska va’
Ja, jag vill leva
jag vill dö i Norden.

Peter Pettersson, Hellvi

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt