Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 16:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-7-september-2021/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 7 september 2021

Bildinsändare av Hans Lindström, Öregrund.
Bildinsändare av Hans Lindström, Öregrund.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen tisdagen den 7 september 2021.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Sedan förra veckan presenterar S-distrikten sin kandidat till partiordförande. Endast ett distrikt tillkännages per dag. Detsamma gäller finansministerns läckande av godbitar ur budgeten för vitt skilda väljargrupper. SR och SVT rapporterar lydigt detta, så att pr för partiet inte ska undgå någon.
Torbjörn Karlberg, Stockholm

Vi var 6–8 personer på övergångsstället vid Odenplan då det kom en elsparkcykel i hög fart. Den körde i bussfilen, mot rött ljus och det var två personer på cykeln. Trefaldigt lagbrott, men alla klarade sig.
Maj-Lis Westling, Stockholm

Läste om Gösta, 81 år, som nekades vård när han drabbades av covid-19. Detta är ytterligare ett exempel på den åldersdiskriminering som vi har i vårt land.
Rune Winter, Hässelby

Man har tittat på olika ”avtryck” som görs vid slutkonsumtion, till exempel för nya kläder/material och återanvänt, och för diskmaskiner kontra handdisk. Har man gjort någon analys över skillnaderna mellan att äta på restaurang och att laga mat hemma, längs med hela produktionskedjan?
Christer Magnusson, Stockholm

Jag fick ett meddelande från Pensionsmyndigheten angående ”pensionsförmån” på 275 kronor per månad före skatt. Det kändes pinsamt – efter att ha yrkesarbetat i 50 år!
Gunnel Thurfjell, Sollentuna

Mycket bra insändare av Peter Eriksson (den 6 september)! Han nämner att en somalisk sexbarnsmamma berättat att hon fått 32 000 kronor i månaden i bidrag. År 1999 erhöll jag 136 500 kronor i årlig avtalspension (65 procent av bruttolönen) efter att arbetat heltid sedan 13 års ålder. Den summan var exakt detsamma som Mona Sahlin hade i månadslön – en summa som för mig var omöjlig att leva på. Hade vi inte varit två i hushållet hade jag inte klarat mig.
Erik Jakobsson, Södertälje

Heja, Henrik Schyffert! Med tv-serien ”Zebrarummet” (Viaplay) sätter han ett behövligt finger på maktstrukturer och förljugen sektmentalitet som är högst levande i vårt samhälle. Det är nästan olidligt att titta emellanåt, därför att den känns så äkta och sann. Imponerande!
Eva Norman, Dalarö

Jag läste just en alarmerande artikel i DN att fjärilsarten Plebejus argyrogronon inte hade setts till i Sverige på två års tid. Tidigare fanns den i ett avgränsat område vid gränsen mellan östra Östergötland och östra Småland. Då tänkte jag: Än sen då? Dinosaurien Tyrannosauros rex, som kunde bli upp till 15 meter lång och väga upp till 7 ton, dog ut för så där 66 miljoner år sedan och mänskligheten har klarat sig ganska bra ändå. Allt behöver kanske för evigt inte vara som förut?
Göran Lindegren, Nacka

Ett ”bråk” mellan 50-60 personer i Lund, där en restaurang slås sönder och 8 personer måste belasta sjukvården (redan ”rätt” ansträngd…) uppmärksammas endast med några få rader i tisdagens DN. Vad handlar det om?
Ingrid Kentrschynskyj, Stockholm

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt