Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-8-januari-2021/

Insändare

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 8 januari 2021

INSÄNDARE. DN:s läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen fredagen den 8 januari 2021.

Det är djupt oroande att en labil odemokratisk president har kontroll över militär och globalt hotande kärnvapen i USA. Ledare även i Sverige och EU bör stödja kravet på att han omedelbart skiljs från makten.
Ingrid Udén Mogensen, före detta koncernsäkerhetschef, Stockholm

Draksådd (spridande av fördärvbringande åsikter eller läror, eller en handling som leder till ödesdigra följder, ett begrepp som härstammar från den forngrekiska sagan om Jason där Kadmos sådde draktänder och ur sådden såg vapenklädda män uppstiga vilka ville förgöra honom) är vad Donald Trumps medlöpare ägnat sig åt i flera år. Nu är det skördetid för dem.
Ingemar Bergman, arkitekt, Nora

Sverigedemokraterna, med chefsideologen Mattias Karlsson i täten, har det senaste halvåret konsekvent uttryckt sitt stora gillande av icke-demokraten Trump. Kommentarer överflödiga.
Mikael Albinson, Täby

Läste att poliserna i Kapitolium blev angripna av inkräktare med järnrör (iron pipes). Kan de ha gått på samma kurs som sina svenska kamrater?
Östen Berglund, Älta

Fredliga demonstrationer mot polisvåld slås ned av polis med batonger. Men stormningen av Kapitolium i onsdags möttes bland annat av en polis som tog en selfie tillsammans med Trumpanhängare. Hade batongerna tagit slut?
Christer Lekander, Hammarby sjöstad

TOMB (Trump, Ortega, Maduro, Bolsonaro) är den västra hemisfärens dödgrävare.
Bengt Jakobsson, Stockholm

Nu är det hög tid att införa en total nedstängning av hela landet för att rädda liv och hindra smittan. Frågan är om vår inkompetenta och fega regering vågar göra det. Sannolikt fortsätter de på den inslagna vägen och väntar till midsommar.
Janne Åberg, Hudiksvall

Blev mer än förvånad när jag i dag hörde Stefan Löfven i SVT ursäkta sitt besök i Gallerian med att förklara att han inte tillhör den generation som handlar på nätet. Jag är 71 år och min man är 84 år. Vi har isolerat oss och inte besökt vare sig butiker eller barn och barnbarn sedan 11 mars 2020. Hur tror Stefan Löfven att vi har överlevt utan att handla på nätet? Det fungerar alldeles utmärkt trots att vi tillhör en äldre generation. Tack till näthandeln som gjort det möjligt för oss! Det vore lämpligt om statsministern kunde vara lite mer verklighetsorienterad.
Eva Thorén, Åkersberga

Nu har Dan Eliasson fått gå. Har vi glömt bort att Stefan Löfven och Morgan Johansson shoppade i gallerior på mellandagsrean?
Brian Nilsson, Solna

Ju mer du förklarar, desto värre låter det, Löfven! Be någon lära dig inköp via nätet! Det måste vara saker som kan skickas med den posttjänst vi har kvar eller budbil, annars måste du stå i paketutlämningskön. Vardagen är numera mycket krånglig och dödligt tråkig. Fråga någon 70-plussare!
Barbro Eriksson, Stenhamra

Det är inte förvånande att det är många som reser utan munskydd i kollektivtrafiken. Kostnaden är cirka 400 kronor i månaden om man åker fem dagar i veckan. Alla har inte råd med den utgiften.
Birgit Jonsson, Skärholmen

Snälla, gå inte flera i bredd på trottoaren! Man måste ideligen hoppa ut i gatan för att undvika närkontakt vid möten.
Tina Mobrand, 75 år, Stockholm

Det hade varit mer nödvändigt om Dan Eliasson hade gjort en riskanalys innan han reste. Nu blir svenska staten i stället nödsakad att ge honom samhällsskydd i form av bibehållen generaldirektörs lön och ett beredskapsjobb.
Jan Johansson, diplomerad säkerhetschef, Karlskrona

Det är anmärkningsvärt att myndighetschefer som slutar på eget bevåg eller avsätts av regeringen och som sedan förflyttas till en tjänst i regeringskansliet behåller sin lön, trots att de där inte har någon som helt arbetsledande funktion. Det vore rimligare att lönen halveras vid en sådan förflyttning. Kanske skulle en sådan ordning dessutom utgöra ett incitament för myndighetschefer att göra ett bättre jobb från början.
Johan Enegren, Stockholm

MSB:s generaldirektör i jul till Kanarieöarna for
trots en pandemi så stor
Myndigheten uppmanat oss svenskar att hålla oss hemma
detta kunde dock inte en verkschef hämma
Nu är han förflyttad till regeringens kansli
med fortsatt 160 000 pix månatligen för kost och logi

Jan-Olof Bergold, Västerås

Varför inte sätta fotboja på intagna brottslingar som ska ha övervakade permissioner och transporteras till andra anstalter? Senast på rättpsyk i Huddinge kunde en person rymma vid en övervakad permission och dödade sedan en bankomatkund. Nu vågar man inte längre hämta pengar i en bankomat.
Bertil Jacobson, 76-årig pensionär, Stockholm

I dag låg ett mindre paket och två tjocka kuvert i vår brevlåda. Postnords brevbärare hade tagit med och lagt dem i lådan. Vi slapp gå till postombudet och trängas för att hämta. Har för övrigt enbart goda erfarenheter av Postnord.
Claes-Göran Hedström, Sollentuna

Jag har alltid beundrat den fantastiska idrottskvinnan Annika Sörenstam. Det gör jag inte längre. Att dagen efter det ofattbara hänt, att en president uppviglar folk att storma parlamentet, ta emot en medalj av denna vidriga människa, är i högsta grad motbjudande. Tänk vilken hjälte hon kunnat bli i Sverige och stora delar av USA om hon sagt: ”Jag tar gärna emot medaljen, men inte från honom.”
Olle Gunnarsson, Umeå

Att Annika Sörenstam tar emot pris från Donald Trump är omdömeslöst, men de är golfkompisar och jag blir inte förvånad om det kommer fram att hon, som sedan 2006 också är amerikansk medborgare, gav Trump sin röst i valet. Verkligheten ser olika ut för olika människor.
Camilla Brolin, Solna

Trots mitt namn tycker jag inte ”att kriga” hör hemma i språket vid sportreferat. Kriga ger tankar till fruktansvärda händelser. Duger inte det gamla ordet kämpa längre?
Bo Stridh, Vendelsö

Dagens bildinsändare: Johan Hesselstrand, Vadstena, om Donald Trump och Kapitolium.

Vill du också skicka in ett bidrag under vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt