Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/noterat-av-dns-lasare-den-9-september-2021/

INSÄNDARE

Insändare. Noterat av DN:s läsare den 9 september 2021

Bildinsändare av Rolf Pettersson, Stockholm.
Bildinsändare av Rolf Pettersson, Stockholm.

INSÄNDARE. Dagens Nyheters läsare kommenterar kortfattat läget i Sverige och världen torsdagen den 9 september 2021.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Om en man deltar i talibanernas terrorverksamhet och hans hustru hjälper honom hemma med försörjning av mat och tvätt etc, är hon så inte medskyldig och förtjänar visst straff utan ”särskilda” bevis?
Stefan Fredenson, Stockholm

Varför införs inte vaccinpass? Vi äldre vill också gå på teater, bio, restaurang och kondis. Nu när man släpper på restriktionerna riskerar vi att smittas av någon bredvid som inte är vaccinerad.
Maud Holmberg, 80+

Apoteket Hjärtat har, utan förvarning, denna vecka ändrat tillbaka som det var före coronapandemin, det vill säga rabatt på 5 procent för seniorer enbart på tisdagar. Vore det inte bättre att fortsatt hålla avstånd och minska smittspridningen och ha 5 procent alla dagar? Vad säger Folkhälsomyndigheten? Och vad säger myndigheten om att nästan ingen håller avstånd i alla rulltrappor?
Elsebeth Tjärnlund, Stockholm

Hanne Kjöller (kolumn på ledarsidan den 3 september) är tydligen ensam om att se denna brist på respekt för sjukvårdspersonal och medmänniskor av all de som ej vaccinerar sig mot covid-19. Och hur kan man åka till Afghanistan när man en gång har flytt från landet och har uppehållstillstånd i Sverige.
Monika Larsson, Saltsjöbaden

Svar till Ingrid Trolin (svarinsändare den 8 september): Tack för din insändare! Jag håller fullständigt med. Mitt barnbarn Elin började sin bana som sjuksköterska i februari 2020. Hennes första arbetsplats blev en covidavdelning med allt vad det innebar av stress och övertidsarbete. Nu är det 2021 och det finns vaccin sedan länge. Jag tycker det är skamligt att inte vaccinera sig (om man inte har goda skäl att inte göra det). Det är hänsynslöst mot ens medmänniskor. Att som ovaccinerad sedan kräva vård och riskera vårdpersonals liv är helt enkelt egoistiskt. För att inte tala om de människor som får vänta på behandling på grund av längre vårdköer.
Eva Jernberg, pensionerad lärare

Tack, Ingrid Trolin för dina kloka ord angående Johan Olsons insändare (den 8 september) vad det gäller vaccinationer mot covid-19. Du skriver precis vad jag tänkte.
Catarina Larsson, Lidingö

Teflonpolitikern Ibrahim Baylan säger sig lämna politiken. Framgångsrikt gjort sig en karriär på att aldrig svara på frågor i sak. Nu har han kommit till insikt om att Magdalena Andersson ställer krav på ministerkompetens – som han ej kan klarar att möta? (Ingen nöd, han får livslång statsrådspension.)
Mikael Albinson, Täby

Jag håller med Gunnel Thurfjell (Noterat den 7 september) angående ”pensionsförmån”. Min mor som har dålig pension fick nu 175 kronor efter skatt. Väninnan som har en bra pension fick 600 kronor efter skatt. Borde det inte vara tvärtom?
Christina Werner, Täby

Svar till Gunnel Thurfjell (Noterat den 7 september): Jag fick också ett brev från Pensionsmyndigheten häromdagen om en ny pensionsförmån. Deras beslut: Du får inte inkomstpensionstillägg. Jag visste inte ens att det fanns en ny förmån.
Christer Magnusson, Sollentuna

I torsdagens DN kan man läsa följande rubrik: ”Pengar för fånga koldioxid föreslås”. Åter ett exempel på där det lilla ordet ”att” har fallit bort. Skärpning, rubriksättare!
Lennart Andersson, Bålsta

Vill du också skicka in ett bidrag för till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett urval publiceras på insändarsidan i tidningen tisdag-fredag och på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt