Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/nu-kommer-festandet-att-starta-tidigare/

Insändare

Insändare. ”Nu kommer festandet att starta tidigare”

Foto: Hampus Andersson

INSÄNDARE. Att krogar från och med i dag, fredag, ålagts att sluta sälja alkohol efter klockan 22 behöver inte betyda särskilt mycket. Nu kommer festandet att starta tidigare i stället, skriver Erland Janzon.

När min pappa på slutet av 1940-talet och början 50-talet var ute och festade stängde alla restauranger och barer vid midnatt. Då gick de ut vid 19–20-tiden och fick fyra timmars glam.

När jag var i festaråldern under sent 70-tal gick vi ut vid 22 och hem vid 02-tiden. Nuförtiden går många unga ut vid midnatt och tar sig hemåt först tidiga morgontimmar.

Att krogbranschen från och med i dag, fredag, ålagts att sluta sälja alkohol efter klockan 22 behöver inte betyda särskilt mycket. Festarfolket anpassar sig fort och börjar bara tidigare.

En fördel med det som rådde på min pappas tid var att det var mycket lugnare på stan under nätterna då.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt