Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-12 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/oetiskt-ge-astra-zenecas-vaccin-till-65-plussare/

INSÄNDARE

Insändare. ”Oetiskt ge Astra Zenecas vaccin till 65-plussare”

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca vaccin mot covid-19 borde inte ges till personer över 65 år, anser insändarskribenten.
Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca vaccin mot covid-19 borde inte ges till personer över 65 år, anser insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. En myndighet ska inte diktatoriskt besluta att ge äldre ett vaccin som har fatala biverkningar. Det är oetiskt ge Astra Zenecas vaccin till 65-plussare, skriver Jan Härdén.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Resonemanget att nyttan överskrider risken gäller nog på gruppnivå om det enbart fanns Astra Zenecas vaccin. På individnivå utsätter man sig för en mycket allvarlig och ibland fatal biverkning även om frekvensen är synnerligen låg.

Nu är det så lyckat att det finns vacciner från andra leverantörer som inte har uppvisat just den här typen av allvarliga biverkningar. Det är därför oetiskt att enbart erbjuda ett vaccin med kända fatala biverkningar till den del av befolkningen som redan lidit, och en icke försumbar andel, avlidit av covid-19.

Förvisso kommer det att ta lite längre tid innan alla 65-plussare har vaccinerats med Pfizers eller Biontechs vaccin eftersom leveransvolymen ännu inte är tillräckligt hög. Enligt den brittiska hälsomyndigheten har Pfizer och Biontech inte rapporterat rubbningar i koagulationssystemet.

Det bör därför vara upp till var och en om man accepterar Astra Zenecas vaccin eller väljer ett vaccin från annan leverantör. Det kan inte vara så att en myndighet diktatoriskt ska besluta att en individ över 65 år enbart erbjuds ett vaccin som har fatala biverkningar.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt