Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/oforskamt-foresla-att-arbetslosa-ska-stada-sverige/

Insändare

Insändare. ”Oförskämt föreslå att arbetslösa ska städa Sverige”

Kråkor letar efter mat bland kastat skräp i Stockholm.
Kråkor letar efter mat bland kastat skräp i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Har man förlorat sitt arbete bör man inte bli ännu mer förnedrad. Det oförskämt att föreslå att arbetslösa ska städa Sverige, skriver Mattei Marina, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet i västra Stockholm.

Månaderna mars och april har varit tuffa. Rekordmånga har blivit arbetslösa, ekonomin pekar nedåt och tusentals har insjuknat i covid-19.

I en insändare (DN den 28 april 2020) skriver Monica Ideström att ”arbetslösa borde ges offentliga arbeten för att städa Sverige”. Det är uppriktigt sagt oförskämt.

Folk som blivit arbetslösa just nu är nog oroliga hur de kommer få ihop vardagen. Är det juristen från Stockholm, muraren från Pajala eller restaurangbiträdet från Lund som ska straffas genom att städa upp andras skräp, bara för att de blivit arbetslösa?

Ska arbetslösa få någon ersättning för arbetet eller ska a-kassan vara deras ”lön”? Ska högskoleutbildade piloter, näringslivsutvecklare eller civilingenjörer börja plocka fimpar i Humlegården som tack för att de utbildat sig i många år?

Ska svetsaren, busschauffören eller kokerskan börja delta i klottersanering eller sopa gatorna? Och hur ska man få folk att göra ett annat jobb är deras eget? Ska de tvingas till det? Och ifall de vägrar, ska de förlora sin a-kassa?

Det finns många frågor hur insändarskribenten tänker sig dessa förslag skulle fungera. Dessutom är det många som nog blir oroliga och kränkta över tanken att de ska arbeta med fönsterputsning eller tuggummistädning.

Jag förstår dem. Har man förlorat sitt arbete bör man inte bli ännu mer förnedrad.