Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/olustiga-polisinsatser-mot-demonstrationer/

Insändare

Insändare. ”Olustiga polisinsatser mot demonstrationer”

Demonstrant avlägsnas från Medborgarplatsen i Stockholm den 6 mars under protester mot coronarestriktionerna.
Demonstrant avlägsnas från Medborgarplatsen i Stockholm den 6 mars under protester mot coronarestriktionerna. Foto: Roger Turesson

INSÄNDARE. Man kan tänka sig hur nyttigt ett tillstånd likt coronapandemin kunde vara för en mindre demokratisk stat än den svenska. Vi har fått se olustiga polisinsatser mot demonstrationer även i Sverige, skriver Axel Christoffersson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Inskränkningarna i demonstrationsfriheten under pandemin kan vid en första anblick te sig rimliga. Att mängder av människor samlas på gatorna utgör en stor risk för smittspridning.

Ändå grips jag av olust när jag ser bilder på poliser som med våld skingrar samlingar av människor. Skulle polisen, under rådande omständigheter, upplösa vilken demonstration som helst? Är folksamlingens syfte ovidkommande för polisens bedömning?

Man kan tänka sig hur nyttigt ett tillstånd likt coronapandemin kunde vara för en mindre demokratisk stat än den svenska. Hur auktoritära stater nyttjar våldsmonopolet för att upprätthålla ”allmän ordning”. Hur polisen i mer auktoritära stater låter sig nyttjas inte i folkets utan maktens tjänst. Skulle det kunna hända i Sverige?

Detta måste vi begrunda när vi funderar på hur vi i framtiden ska använda oss av inskränkningar av politiska fri- och rättigheter för att uppnå tillsynes överordnade samhälleliga mål. Kanske är det också tid att begrunda att blind laglydnad hos polisen, eller vilken byråkrat som helst, under vissa omständigheter kan ha en baksida.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt