Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/om-sd-far-majoritet-riskerar-sverige-bli-ett-nytt-ungern/

INSÄNDARE

Insändare. ”Om SD får majoritet riskerar Sverige bli ett nytt Ungern”

Jubel på SD:s valvaka efter att partiet gått förbi Moderaterna och blivit näst största parti. Om partiet efter nästa parti får egen majoritet riskerar Sverige att bli ett nytt Ungern som av EU-parlamentet inte längre ses som en demokrati, anser insändarskribenten.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

INSÄNDARE. Vi får inte vara naiva och enbart tro på vad Sverigedemokraternas företrädare sagt under valrörelsen. Läser man partiprogrammet är det uppenbart att Sverige kan bli ett nytt Ungern om SD skulle få en majoritet av rösterna i nästa val, skriver Hilkka Eskelinen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Jag vill uppmana Jörgen Huitfeldt (kolumn på DN:s ledarsida) att inte bara lyssna på vad SD:s företrädare säger, utan också läsa deras partiprogram. Jag har delvis gjort det och är bekymrad.

SD är det enda parti som noggrant definierar svenskhet. Jag utläser i partiets så kallade principprogram från 2011 en risk för allas samhälleliga rättigheter, utom för vita mäns. Om SD har makten, kommer enligt deras partiprogram människor att indelas i olika grupper: de som tillhör den svenska nationen, de som är svenska medborgare utan att tillhöra den svenska nationen och utlänningar. Undertecknad, född i Sverige av finsktalande föräldrar med ”nordisk nationalitet”, tillhör inte den svenska nationen eftersom föräldrarna inte är svensktalande, ett SD:s kriterium.

Vad betyder dessa distinktioner om SD skulle få en majoritetsställning, och vad ska de användas till?

I Tyskland fanns under nationalsocialismen definitioner på judar, halvjudar och kvartsjudar. Hur blir synen på mina barn i SD:s Sverige? Halvsvenskar (pappa platsar: född i Sverige av svensktalande föräldrar med svensk identitet)? Barnbarn med diverse etniska bakgrunder kanske blir kvartssvenskar?

SD skriver i principprogrammet att man är anhängare av politisk demokrati, dock med följande passus:

”Demokrati betyder folkstyre och Sverigedemokraternas uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ’folk’ i begreppet folkstyre och att folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket och där det (...) inte talas samma språk. Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en av de mest grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati.”

Jag tolkar detta som att den svenska staten ska renodlas till att i huvudsak bestå av individer med svensk nationalitet. Man skriver också att ”ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle”. Tolka det den som vågar.

En sammanfattning av synen på några av minoriteterna i Sverige är att de kan tolereras: de har ”historisk rätt till det territorium de bebor saknar realistiska förutsättningar att kunna skapa och upprätthålla en egen stat”. Detta gäller tornedalingar och samer, som alltså kan leva i sina ”reservat” – kanske enligt modell från USA:s områden för sina ursprungsbefolkningar? Vad gäller för övriga minoriteter utan territorium: sverigefinnar, judar och romer?

Om familjen skriver SD att ”... alla barn bör ha rätt till både en mor och en far i sitt liv (..) Detta är orsaken till att vi motsätter oss statligt sanktionerad adoption för såväl ensamstående, som samkönade par och polyamorösa grupper.” Det som står är problematiskt för alla utom för heterosexuella.

SD skriver också att liberala och socialistiska ideologier inte tillskriver ”fostret något människovärde”. Ännu har SD inte vågat röra abortlagstiftningen, men hur blir det om partiet får bestämma?

SD kan genom demokratiska val få egen majoritet i nästa riksdagsval. Då skulle partiet kunna genomföra avsiktsförklaringarna i partiprogrammet med inskränkningar av människovärdet och kvinnors rättigheter, återvandringsåtgärder för invandrade, skillnad på människor och kontroll över samhällsinformationen.

En sådan utveckling har vi redan sett i Ungern och Polen. Nästan dagligen får vi nyheter om personer på SD:s vallistor med belastande antidemokratiska kontakter.

Jimmie Åkesson har översatt den tidigare amerikanske presidenten Donald Trumps slagord till sina: ”Sverige först”, ”Gör Sverige bra igen”. Vad menar han?

Vi får inte vara så naiva att vi inte tror att partiprogrammet kommer att genomföras, om en majoritet nås.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt