Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/omplacera-personal-som-inte-vaccinerat-sig/

INSÄNDARE

Insändare. ”Omplacera personal som inte vaccinerat sig”

Förutom vaccinkrav och obligatoriskt munskydd krävs vaccinpass i samhället, annars riskerar äldre och övriga riskgrupper att fortsatt bli isolerade i sina hem, menar insändarskribenten.
Förutom vaccinkrav och obligatoriskt munskydd krävs vaccinpass i samhället, annars riskerar äldre och övriga riskgrupper att fortsatt bli isolerade i sina hem, menar insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Äldre och andra riskgrupper för covid-19 riskerar att utsättas för större smittspridning när restriktionerna tas bort. Personal som kommer i nära kontakt med sådana personer borde omplaceras om de inte vaccinerat sig, skriver Susanna Eriksson Lindberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Eftersom Sverige ännu inte börjat ge en tredje dos vaccin till äldre eller de flesta som ingår i riskgrupper börjar nu dessa att insjukna i covid-19, trots att majoriteten av befolkningen är fullvaccinerad. Detta beror bland annat på att skyddet sjunker med tiden.

I Israel började man redan i augusti ge 60-plussare en tredje dos. Enligt det israeliska hälsoministeriets data avtar skyddet mot att bli sjuk i covid-19 ungefär ett halvår efter dubbel vaccinering. Det har då sjunkit till ungefär 40 procent och skyddseffekten mot deltavarianten ligger på 39 procent.

Mot bakgrund av dessa siffror är det inte konstigt att på flera äldreboenden börjar omsorgstagare och personal insjukna. Ett exempel är ett äldreboende i Överkalix där ett 30-tal äldre och anställda sjuka i covid-19 och åtta äldre avlidit. Uppgifter gör gällande att sju av de avlidna var fullvaccinerade.

Att i detta skede – när äldre och personer i riskgrupper har ett avtagande skydd – låta ovaccinerad personal ha nära fysiska kontakter med dessa kan inte vara etiskt försvarbart. Det kan inte heller vara vare etiskt eller ekonomiskt försvarbart att en lungtransplanterad person behandlas av en ovaccinerad personal. Eller att en svårt cancersjuk patient i exempelvis Ängelholm som behöver åka sjukresa till Lunds universitetssjukhus riskerar att få åka i cirka åtta mil med en chaufför som varken är vaccinerad eller har munskydd.

Jag ringer Skånetrafiken för att höra om deras chaufförer som kör färdtjänst och sjukresor behöver ha munskydd. Svaret jag får är ”nej”. När jag sedan mejlar samma fråga får jag svaret att detta rekommenderas, men att det är frivilligt. För mig är det ofattbart att man utsätter äldre och patienter för den här risken.

Jag vädjar till regeringen, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, regionerna och kommunerna att skydda äldre och riskgrupper bättre än vad som görs i dag. Risken finns dessutom att smittspridningen får ytterligare fart efter den 29 september då i princip alla restriktioner tas bort i samhället.

Ge alla riskgrupper plus vård- och omsorgspersonal en tredje vaccindos inom kort! Kräv munskydd på all personal som har nära kontakt med äldre och riskgrupper! Omplacera personal som inte vill (eller kan) vaccinera sig eller som inte vill bära munskydd! Och inför vaccinpass i samhället, annars riskerar äldre och övriga riskgrupper att fortsatt bli isolerade i sina hem, många i ensamhet!

Etiskt, moraliskt, ekonomiskt och utifrån patientsäkerheten och vad patientsäkerhetslagen säger borde detta vara självklarheter.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt