Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/orimligt-att-aldre-ska-kunna-alla-bidragsregler/

INSÄNDARE

Insändare. ”Orimligt att äldre ska kunna alla bidragsregler”

Eftersom jag har en pension på cirka 14 250 kronor efter skatt är det omänskligt att jag ska gå miste om 8 000 kronor. Det är mycket pengar för mig, menar insändarskribenten.
Eftersom jag har en pension på cirka 14 250 kronor efter skatt är det omänskligt att jag ska gå miste om 8 000 kronor. Det är mycket pengar för mig, menar insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg/TT

INSÄNDARE. Det är mest äldre och sjuka som får dialys i hemmet. Vi kan ha svårt att klara av allt pappersarbete. När jag missade att ansöka om bidraget kan jag ha gått miste om minst 8 000 kronor, skriver Leif Karlsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag är en ensamstående pensionär med allvarlig njursvikt. I januari 2020 började jag med dialys i hemmet och för det fick jag under hela fjolåret ett bidrag på 1 183 kronor i månaden från Region Stockholm.

Jag trodde att bidraget skulle komma automatiskt varje månad i så länge dialys i hemmet pågick. Informationen om att jag skulle ansöka om bidraget på nytt varje år hade jag missat. Det betyder att jag inte fick något bidrag under första delen av 2021. Nu är utbetalningen av bidraget i gång igen, men jag kan ha gått miste om minst 8 000 kronor i uteblivet bidrag på grund av denna miss.

Det är mest äldre och sjuka som får dialys i hemmet. Vi kan ha svårt att klara av allt pappersarbete med räkningar och ansökningar om bidrag. Jag anser att hälso- och sjukvårdsförvaltningen borde ha som rutin att skicka ut en påminnelse till dem som har glömt att göra en ny ansökan om fortsatt bidrag för dialys i hemmet.

Jag kan också undra varför man måste skicka in en ny ansökan varje år, hälso- och sjukvårdsförvaltningen borde ju ha alla uppgifter i sitt system.

Eftersom jag har en pension på cirka 14 250 kronor efter skatt är det omänskligt att jag ska gå miste om 8 000 kronor. Det är mycket pengar för mig. Tycker hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) att det är så man ska behandla de gamla och sjuka?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt