Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/orimligt-peka-ut-misstankt-utan-teknisk-bevisning/

Insändare

Insändare. ”Orimligt peka ut misstänkt utan teknisk bevisning”

Mordplatsen på Sveavägen den 1 mars 1986, dagen efter mordet på statsminister Olof Palme.
Mordplatsen på Sveavägen den 1 mars 1986, dagen efter mordet på statsminister Olof Palme. Foto: Anders Holmström/TT

INSÄNDARE. Att chefsåklagaren Krister Petersson ger den så kallade Skandiamannen skulden för Palmemordet är ovärdigt. Det är orimligt peka ut en misstänkt mördare utan teknisk bevisning, skriver Mehdy Moussavi.

I hela mitt vuxna liv har jag känt en skuld till Olof Palme. Han var mannen som räddade min och mina familjemedlemmars framtid genom att övertyga svenskarna att frigöra sig från fördomar genom att aldrig ge upp för människans rätt till ett värdigt liv, oavsett vart i världen man befinner sig.

Skulden som jag har haft kommer delvis ifrån att svenska samhällets utveckling på senare år inte gått åt rätt håll. Vad kan jag göra annorlunda och hur mycket har jag, om inte direkt så indirekt, påverkat den negativa utvecklingen? Så går mina tankar. Jag tror inte att jag är ensam om detta.

Mordet på Olof Palme, att han dödades på öppen gata och med största sannolikhet i politiskt syfte, gör inte skulden mindre samtidigt som det ger en känsla av att vår sanna demokrati inte fungerar. Vem som helst får inte bli statsminister. Det finns också en gräns för nivån på kontroversiella åsikter.

Sedan 2010 har jag följt utvecklingen i utredningen även bakåt i tiden med reportage från slutet på 80-talet, hela 90-talet och fram tills nu. Hade man som åklagare gjort detsamma då hade man verkligen inte vågat göra det som chefs­åklagare Krister Petersson gjorde i onsdags.

Jag har förståelse för att han lägger ner mordutredningen. Den är dyr och utredningsläget är hopplöst. Men felet som han begår är att utan en enda teknisk bevisning ge den så kallade Skandiamannen Stig Engström skulden för mordet. Det är ovärdigt.

Den utpekade personen är dessutom död vilket gör att de kan handla om förtal. Det är ett grovt övertramp av en åklagare – en klassisk privatspanarmiss som tidigare åklagare har varit försiktiga med att begå.

När man inte kommer längre i en utredning ska man inte pressa fram en teori. Då ska man ge upp av den enkla anledningen att det annars riskerar att handla om förtal. Det är något som till exempel den tidigare Palmeåklagaren Jörgen Almblad var bra på.

Det fanns ett hopp i att Olof Palmes efterlevande åtminstone skulle få veta, de som lidit allra mest av hans död. Det kanske kunde mildra skulden.

Det hoppet är nu släckt. Palme mördades och mördaren kom undan. Det är den enda fakta vi har. Det får vi leva med.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt