Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 00:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ovaccinerad-personal-kan-vara-doden-som-knackar-pa/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ovaccinerad personal kan vara Döden som knackar på”

Foto: Mats Roslund

INSÄNDARE. Med beskedet att coronarestriktionerna försvinner den 29 september hamnar äldre med behov av hjälp i en rävsax. Om man inte kan tacka nej till ovaccinerad personal kan det vara Döden som knackar på dörren, skriver Bo Santesson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten och därmed regeringen bestämmer att ta bort alla restriktioner och att inte införa vaccinationsbevis kryper det fram att åtta personer avlidit på ett äldreboende i Överkalix. Sju av de avlidna ska dessutom ha varit dubbelvaccinerade, sannolikt med det vaccin som ger sämst skydd – det gavs ju till många äldre (min egen spekulation).

Hur ska en ”brukare” (som myndigheterna säger) kunna tacka nej till ovaccinerad personal när varken restriktioner eller vaccinationsbevis finns? Äldre med behov av hjälp hamnar nu i en rävsax. Det kan ju vara Döden som kliver in genom dörren, men man kan ändå inte tacka nej.

Senare i höst/vinter, när smittan och dödstalen har ökat ytterligare, så kommer Folkhälsomyndigheten att säga saker som: ”Vi får leva med det här.” ”Det är så här vi kommer att ha det.” ”Det hade inte gått att göra något annorlunda.” ”Fler måste vaccinera sig.”

Att Folkhälsomyndigheten skulle säga att de själva kunde ha gjort något annorlunda lär inte komma på fråga – det skulle ju innebära att man erkänner att man har gjort felbedömningar. För Folkhälsomyndigheten gör ju inte några fel, trots snart 15 000 döda.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt