Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ovaccinerade-kan-flyttas-om-andra-arbeten-finns/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ovaccinerade kan flyttas om andra arbeten finns”

Det är ju lite ”jobbigt” att börja flytta om folk i en organisation och man är rädd för att trampa folk på tårna, menar insändarskribenten.
Det är ju lite ”jobbigt” att börja flytta om folk i en organisation och man är rädd för att trampa folk på tårna, menar insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Ovaccinerade kan förflyttas om andra arbeten finns. I annat fall uppstår arbetsbrist och personen kan sägas upp på grund av detta, skriver Stefan Eriksson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Man hör och läser dagligen i våra nyhetsmedier att ett stort antal kommuner, regioner och fackförbund ser ett oklart rättsläge när det gäller att flytta bort ovaccinerad personal som utgör en risk för patienter och andra svaga.

Inget kan vara mer klart enligt de lagar och regler som finns sen länge. Ovaccinerade kan förflyttas om andra arbeten finns, i annat fall uppstår arbetsbrist och personen kan sägas upp på grund av detta.

Jag misstänker att det i stället handlar om ren bekvämlighet från dessa arbetsgivare och fackföreträdare då de undlåter att vidta de åtgärder som de enligt lag är skyldiga att göra.

Det är ju lite ”jobbigt” att börja flytta om folk i en organisation och man är rädd för att trampa folk på tårna.

Det här leder oavkortat till frågan om dessa arbetsgivarrepresentanter är lämpliga för sina chefs­roller. Här kan man på ett enkelt sätt nu identifiera vilka ledare som inte fyller ut kostymen och därför ska omplaceras eller sägas upp.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt