Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ovning-med-usa-strider-mot-alliansfriheten/

Insändare

Insändare. ”Övning med USA strider mot alliansfriheten”

Foto: Tomas Ohlsson

INSÄNDARE. Sverige bör tillsammans med Finland, Tyskland och Frankrike verka för minskade stormaktsspänningar i Europa. Den militärövning med amerikanska förband som just nu pågår strider mot vår alliansfrihet, skriver Sven Hirdman, tidigare statssekreterare i försvarsdepartementet, och Pierre Schori, före detta statsråd och FN-ambassadör.

I våras, när coronapandemin drabbat Sverige, planerade Försvarsmakten att genomföra militärövningen Aurora 20 i Östersjön till ett beräknat pris av 660 miljoner kronor. Aurora skulle bli större än tidigare övningar och engagera cirka 25.000 personer.

För första gången skulle också svenska officerare tillsammans med amerikanska kollegor bemanna och öva det amerikanska Patriot-batteriet. Till slut ställdes övningen in på grund av pandemin.

Nu är det dags igen. Mitt i upptrappningen av det dödliga viruset och drastiska inskränkningar av medborgarnas rörelsefrihet lät försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddela att Sverige skulle samöva tillsammans med Pentagons marin-, -flyg och markförband i den svenska skärgården. Övningen har de senaste dagarna pågått med hänvisning till det kritiserade så kallade svenska värdlandsavtalet med USA.

Övningens egentliga syfte synes vara att förbereda för att svenska förband tillsammans med det amerikanska 352:a specialoperationsförbandet – som stridit i Irak och Afghanistan – ska kunna ingripa militärt i andra länder (läs: på andra sidan Östersjön).

Dessa krigsövningar strider mot vad den svenska alliansfriheten har stått för i 200 år. Vi noterar i sammanhanget att alliansfriheten inte ens nämns i den nya totalförsvarspropositionen. En sådan ny svensk säkerhetspolitik skulle riskera att dra in Sverige i ofärd och göra oss till ett förstahandsmål i händelse av en ny stormaktskonflikt i Europa.

Alternativet, en bristvara i den svenska debatten, är att Sverige tillsammans med andra länder som Finland, Tyskland och Frankrike söker verka för minskade stormaktsspänningar i Europa.

Fotnot: DN har rättat en formulering om varför Aurora 20 ställdes in.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt