Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/pa-tiden-att-atgarda-brister-i-sfi-undervisningen/

INSÄNDARE

Insändare. ”På tiden att åtgärda brister i SFI-undervisningen”

Det är på tiden att bristerna i undervisningen i svenska för invandrare uppmärksammas, tycker insändarskribenten.
Det är på tiden att bristerna i undervisningen i svenska för invandrare uppmärksammas, tycker insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Det om att kräva språkprov för bland andra barnskötare. Det kanske behövs i nuläget, men då måste undervisningen i SFI fungera. Det är på tiden att bristerna i SFI-undervisningen åtgärdas, skriver Monica Gosai.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är på tiden att bristerna i undervisningen i svenska för invandrare (SFI) uppmärksammas. Växjö kommun är en av de kommuner som gjorde sig av med en väl fungerande sammanhållen SFI-undervisning med minimal administration.

Där fanns möjligheten till lämplig nivåplacering och eventuell snabb omplacering, beroende på elevernas förkunskaper, motivation och förutsättningar. Där fanns en erfaren lärargrupp för analfabeter, liksom möjlighet för språkbegåvade akademiker att snabbt avverka hela SFI.

Idén att nyanlända ska ha möjlighet att välja anordnare är absurd. Hur ska de kunna utvärdera olika utbildningar? I den mån de får tips av andra nyanlända så är det oftast bara var man snabbast och enklast blir godkänd.

Vi har också sett elever placeras på utbildningar med helt orimliga krav i förhållande till deras förkunskaper, ungefär som att sätta en fysikbok i händerna på en fyraåring.

Nu talas det om att kräva språkprov för bland andra barnskötare. Det kanske behövs i nuläget, men se också till att undervisningen i SFI och efterföljande nivåer i svenska som andraspråk fungerar och att inga glädjebetyg ges.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt