Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/pengar-viktigare-an-kvalitet-for-tv-bolagen/

Insändare

Insändare. ”Pengar viktigare än kvalitet för tv-bolagen”

Pontus Almqvist, spelare i allsvenska fotbollslaget IFK Norrköping, fick felaktigt namn av tv-kommentatorn på Dplay vid flera tillfällen under söndagens premiärmatch mot Kalmar FF. Matchen vanns av Norrköping med 2-1.
Pontus Almqvist, spelare i allsvenska fotbollslaget IFK Norrköping, fick felaktigt namn av tv-kommentatorn på Dplay vid flera tillfällen under söndagens premiärmatch mot Kalmar FF. Matchen vanns av Norrköping med 2-1. Foto: Peter Holgersson

INSÄNDARE. Helgens premiär på herrarnas fotbollsallsvensk blev ingen succé ur tv-synpunkt. Det är tydligt att pengar är viktigare än kvalitet för kommersiella tv-bolag, skriver Arvid Uddfeldt.

Fotboll handlar för tv-bolagen primärt om pengar och rättigheter. Kvaliteten på produkten är sekundär.

Det visade sig vara extra tydligt under den allsvenska premiären mellan IFK Norrköping och Kalmar FF. Kommentatorn på Discovery, som denna säsong tagit över rättigheterna från C More, hade noll koll på spelarnas namn. Att två spelare för Norrköping byttes in samtidigt, Carl Björk och Pontus Almqvist, tycktes vara alltför avancerat.

Kommentatorn kallade Almkvist för Björk och Björk för Almqvist vid minst fem tillfällen. Även vid en situation där man tydligt ser namnet Björk i grafiken kallar kommentatorn honom för Almqvist. Som om det inte vore nog kallade kommentatorn även Norrköpings målvakt felaktigt för ”Christer Pettersson” (han heter Isak i förnamn).

Att en professionell kommentator inte orkar studera in ett 30-tal namn inför en match tyckas slappt. Extra egendomligt är att kommentatorn hade en så kallad expert vid sin sida, som dock inte heller tycktes ha koll på alla spelares namn.

Men vad spelar det för roll så länge de monopolliknande tv-rättigheter är vunna och den månatliga kostnaden uppgår till 349 riksdaler i månaden?