Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/pensionen-blir-en-utmaning-for-manga-utrikesfodda/

INSÄNDARE

Insändare. ”Pensionen blir en utmaning för många utrikesfödda”

Genom att kombinera ett tidigt inträde på arbetsmarknaden, höjd pensionsålder och höjd pensionsavgift kan pensionen nå en högre andel av slutlönen för utrikesfödda än vad som sker i dag, menar insändarskribenten.
Genom att kombinera ett tidigt inträde på arbetsmarknaden, höjd pensionsålder och höjd pensionsavgift kan pensionen nå en högre andel av slutlönen för utrikesfödda än vad som sker i dag, menar insändarskribenten. Foto: Patrik C Österberg/TT

INSÄNDARE. Debatten om höjda pensioner borde även innefatta att få in utrikesfödda i arbete tidigare. För att få en bra pension krävs att man arbetar och får lön. I debatten har politikerna, pensionsgruppen och myndigheterna missat två miljoner utrikesfödda svenskar. Det är ett stort misslyckande, skriver Trifa Chireh.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vid sidan om utspelen om pensionerna renoveras pensionssystemet för att se till att vi ska arbeta längre och gå i pension senare, men i debatten saknas en röst för hur man planerar att få in de utrikesfödda svenskarna på arbetsmarknaden tidigare än vad som sker i dag.

Antalet utrikesfödda uppgick 2020 till två miljoner människor, vilket motsvarar 19,7 procent av Sveriges befolkning. Ser man till utomeuropeiskt födda som är inskrivna som öppet arbetslösa på arbetsförmedlingen, har andelen ökat från 10 procent i början av 2000-talet till att utgöra nästan 50 procent under 2018 enligt SCB.

För många i den här gruppen hjälper det inte att jobba till 69 års ålder för att få en pension som möter behov och förväntan.

Det svenska pensionssystemet är uppbyggt kring den så kallade livsinkomstprincipen, där det krävs många år i arbetslivet för att få ut en okej pension. Pensionsmyndigheten utgår i sina beräkningar från att man börjar jobba vid 23 års ålder och sedan jobbar fram till 69 år, men så ser inte verkligheten ut, inte ens för personer födda i Sverige.

För att få en bra pension är en viktig förutsättning att ha arbetat och betalat skatt i Sverige. Lägg då till att andelen egenföretagare är stor bland utrikesfödda. Det innebär att man själv ansvarar för att ordna sin tjänstepension.

Vårt pensionssystem blir svårt att förstå och bristande kunskaper leder till att man begränsar sina handlingsmöjligheter. Det är ett stort misslyckande från de olika partierna och pensionsgruppen, men också från myndighetshåll.

Vi behöver lyfta den här frågan och vi behöver göra det nu. Det som lyfter dagens pensionärer över fattigdomsgränsen är deras tjänstepensioner och privata pensionssparande.

Men för att få en bra pension krävs att man arbetar och får lön. Därför borde debatten om höjda pensioner även innefatta att få in utrikesfödda i arbete tidigare för att inte belasta skattebetalarna med dyra pensionsbidrag från staten.

Det går inte att bortse från en grupp om två miljoner människor. Genom att kombinera ett tidigt inträde på arbetsmarknaden, höjd pensionsålder och höjd pensionsavgift kan pensionen nå en högre andel av slutlönen för utrikesfödda än vad som sker i dag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt