Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-03 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/pensionssystemet-ar-djupt-orattvist/

INSÄNDARE

Insändare. ”Pensionssystemet är djupt orättvist”

Att plugga vidare med ett nytt ettårigt studielån vid 43-års ålder för att få bättre lön och heltidsarbete räckte inte, trots att jag också pensionssparat, påpekar insändarskribenten.
Att plugga vidare med ett nytt ettårigt studielån vid 43-års ålder för att få bättre lön och heltidsarbete räckte inte, trots att jag också pensionssparat, påpekar insändarskribenten. Foto: Henrik Isaksson/TT

INSÄNDARE. När det nya pensionssystemet infördes visste jag att jag aldrig skulle kunna nå en hyfsad pension. Pensionssystemet är djupt orättvist för oss som nu går i pension och som fått ändrade villkor mitt i livet, skriver Birgitta Gustafsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Frans Linde­löw, vd på Skandia, har rätt i att tidig jobbstart är viktigast för att få en bra pension (DN Debatt 15/11).

Redan när nya pensionssystemet infördes år 2000 visste jag, född 1956, att jag tyvärr aldrig skulle kunna nå en hyfsad pension. De 15 bästa åren, som gamla systemet byggde på och som jag levt efter, ersattes med minst 40 års heltidsarbete för att nå en bra nivå.

Att plugga länge, svårigheter att få ett fast jobb, jobba 75 procent när barnen var små, blev en nitlott som var omöjlig att reparera helt. Att sedan plugga vidare med ett nytt ettårigt studielån vid 43-års ålder för att få bättre lön och heltidsarbete räckte inte, trots att jag också pensionssparat.

Pensionssystemet är djupt orättvist för oss som nu går i pension och som fått ändrade villkor mitt i livet. För vår skull behövs nu lappandet av systemet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt