Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/politikerna-har-lange-blundat-for-klanerna/

Insändare

Insändare. ”Politikerna har länge blundat för klanerna”

Gottsunda utanför Uppsala är ett av flera förortsområden som polisen pekar ut där kriminella släkter har ett stort inflytande.
Gottsunda utanför Uppsala är ett av flera förortsområden som polisen pekar ut där kriminella släkter har ett stort inflytande. Foto: Erik Ardelius

INSÄNDARE. Oavsett politisk färg har regeringarna inte gjort någonting åt för de släkter som styr en stor del av den organiserade brottsligheten. Politikerna har länge blundat för klanerna, skriver Gunvor Petersson.

Det är mycket intressant att riksdagspartierna vaknar först nu när det gäller klaner i Sverige och brott i utsatta områden. Vanliga medborgare av olika nationaliteter har i årtionden via insändare, påtryckningar på lokalpolitiker och genom pressen försökt få makthavare att se problemet – men utan respons.

Själv var jag skolpolitiker på 90-talet och påpekade då vansinnet med att sätta 13–19-åriga invandrare utan utbildning (flera kunde inte ens läsa) i samma klasser som svenska barn. Naturligtvis misslyckades de flesta invandrarbarnen.

Vad blev resultatet? Jo, utanförskap och en inkörsport till kriminalitet. Inte för alla, det finns alltid underbara undantag, men det stora flertalet lämnade utan betyg.

Vad jag nu reagerar på är alla påhopp på nuvarande regering. Det var lika aktuellt under Reinfeldts tid, men då blundade alla. Vi som bor i Sverige vill att ni politiker slutar käbbla och handlar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt