Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/politikerna-maste-inse-att-folket-ar-deras-arbetsgivare/

Insändare

Insändare. ”Politikerna måste inse att folket är deras arbetsgivare”

Drottninggatan i Stockholm i december i fjol.
Drottninggatan i Stockholm i december i fjol. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Ett samhälle där fåtalet favoriseras på bekostnad av majoritetens rättmätiga behovsuppfyllelse är inte ett bra samhälle. Politikerna måste inse att folket är deras arbetsgivare, skriver Göran Rumenius.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Pendeln har svängt våldsamt. Den har rört sig från det stela, kollektivistiska men rättvisa sossesamhället som nådde sin kulmen under tidigt 1980-tal till dagens fragmentiserade och orättvisa Sverige.

I dagens extremt individualistiska samhälle verkar vi ha tappat bort vikten av att se till den kollektiva nyttan. När det är viktigare att ett fåtal blir rika på att driva spelbolag än att många spelberoendes ekonomi krossas, eller när sjukvårdens resurser äts upp av appläkarföretag, är vi illa ute.

När enskildas intressen trumfar varje tanke på att samhällsnyttan ska spela roll uppstår ett ojämlikt och irrationellt samhälle där klassklyftorna tillåts växa in absurdum. Valfriheten blir viktigare än kvaliteten på till exempel vård, omsorg och utbildning. Övertron på marknadens förmåga att leverera och individens rätt att alltid välja skapar ett egoistiskt och ineffektivt samhälle som ett fåtal tjänar på.

En oroväckande trend är att före detta politiker sällar sig till välfärdsföretagens lobby där de, mot rundlig betalning, påverkar sina gamla politikerkompisar och höga tjänstemän till att gynna den egna näringen på skattebetalarnas bekostnad. Vad händer med förtroendet för politiker när de vi röstar på ena dagen favoriserar enskilda företag eller branscher nästa dag?

Övertron på valfrihet leder till en enfald, där skolor köper elever med glädjebetyg, som eleverna som kunder i sin tur kan lösa in mot en bättre framtid. Den leder till att vårdtagare kan välja mellan allt sämre vård samtidigt som personal bränns ut och våra gemensamma medel försvinner in på enskildas konton i utländska skatteparadis.

Resultatet blir ett land där kunskaperna sjunker, samhällsfunktioner fragmentiseras och det allmännas resurser går till de som skriker högst – inte de med störst behov.

Överallt ser vi dessa kråkor som samlas för att picka i sig av det allmännas resurser. Kråkorna är förklädda till entreprenörer som lovar runt och håller tunt.

När ska våra politiker inse att deras arbetsgivare bör vara folket, inte olika särintressen? Ett samhälle där fåtalet favoriseras på bekostnad av majoritetens rättmätiga behovsuppfyllelse är inte ett bra samhälle.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt