Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/preems-utbyggnad-bra-for-klimatet/

Insändare

Insändare. ”Preems utbyggnad bra för klimatet”

Foto: Tomas Ohlsson

INSÄNDARE. Regeringen borde säga ja till den planerade utbyggnaden av Preemraff i bohusländska Lysekil. Preems utbyggnad skulle ge mer fossilfritt bränsle som är bra för klimatet, skriver Kristofer Utbult.

Att sätta en hamn i blockad är ingen demonstration, utan ett övergrepp. Miljöorganisationen Greenpeace har satt Skalhamn i blockad och avser upprätthålla den tills regeringen stoppar Preems utbyggnad.

Vad miljörörelsen åstadkommit med sina aktioner är en försening på 2–3 år av Preems mål att bara producera fossilfri energi om 25 år. Miljörörelsen och dess politiska gren ser bara till den del av utbyggnaden som handlar om att förädla tjockolja till svavelfritt fartygsbränsle.

Preems övriga utvecklings­projekt, som handlar om att producera fossilfria biodrivmedel och ställa om till 100 procent fossilfria drivmedel, bortser man ifrån. Man kastar glatt ut barnet med badvattnet och utropar sig till räddare av klimatet.

Miljörörelsen hävdar att utbyggnaden leder till att man låser fast sig i föråldrad fossilteknik. Preems plan är säkert att tjäna pengar på att sälja svavelfritt fartygsbränsle. Ett sådant kassaflöde skulle säkra de utvecklingsprojekt som leder till fossilfria drivmedel.

Preems moderna energitänk är i grunden detsamma som vad Gobigas och Wermlandsmetanol haft och har – två projekt som hyllats av miljörörelsen. Att påstå motsatsen genom att dribbla med ordet teknik är vilseledande.

Gobigas kostade 2 miljarder kronor och har lagts ner. Wermlandsmetanol har funnits i 20 år utan att ha producerat en droppe biodrivmedel.

Preem har arbetat i 15 år och producerar en betydande mängd fossilfritt drivmedel. Etablerade företag inom energibranschen förfogar över ingenjörskompetens, affärskompetens, ledningskompetens, kapital och anläggningar. Miljökompetens har man också, men bara på tjänstemannanivå.

Energibranschen klarar av omställningen till fossilfria biodrivmedel av egen kraft. Blir dessutom fossilfritt skattefritt är det klart på 10 år i stället för 25 år.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt