Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/putin-borde-lara-av-tutu/

INSÄNDARE

Insändare. ”Putin borde lära av Tutu”

Desmond Tutu predikade icke­våld, demokrati och rättvisa för alla. Och han har lovordats i hela världen som en av de riktigt stora, påpekar insändarskribenten.
Desmond Tutu predikade icke­våld, demokrati och rättvisa för alla. Och han har lovordats i hela världen som en av de riktigt stora, påpekar insändarskribenten. Foto: REX

INSÄNDARE. Putin gör sig själv mäktig och ofattbart rik. Han söndrar och härskar i stället för att bygga och ena. Desmond Tutus eftermäle borde bli en tankeställare för honom, skriver Tommy Jacobson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutus eftermäle borde bli en tankeställare för Rysslands president Vladimir Putin.

Tutu predikade icke­våld, demokrati och rättvisa för alla. Och han har lovordats i hela världen som en av de riktigt stora.

Vad kommer man att säga om Putin och vad gör han för att bli ihågkommen?

Han gör sig själv mäktig och ofattbart rik och gynnar sina nära vänner. Det kallas korruption. Han hotar att invadera Ukraina. Krig har sällan vunnits av den som startat dem. Han söndrar och härskar i stället för att bygga och ena. Han hotar i stället för att förhandla.

Putin har makt och pengar. Men någon, kanske hans läkare, borde påminna honom om hur snabbt tiden går och fråga hur han vill bli ihågkommen.

Uttrycket ”om de döda intet annat än gott” gäller inte automatiskt eller för evigt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt