Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/rakna-med-att-nyans-vaxer-betydligt-mer-i-nasta-val/

INSÄNDARE

Insändare. ”Räkna med att Nyans växer betydligt mer i nästa val”

Det nystartade partiet Nyans som främst riktar sig till muslimer fick två kommunala mandat i valet, ett i Landskrona och ett i Botkyrka. Men till nästa val får vi nog räkna med att partiet får ett betydligt större stöd, tror insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Med tanke på enfrågepartiet SD:s uppgång borde det finnas stora röster att på liknande sätt locka väljare till ett invandrarparti. Räkna med att Nyans växer ännu mer i nästa val, skriver Staffan Emilsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Att partiet Nyans i år rönt måttliga framgångar i några kommunval borde inte överraska någon. Det är inte så konstigt att den del av befolkningen som varit slagträ, objektifierade och bespottade i den allmänna debatten under mer än tio år nu har vänt sig till ett parti i marginalen som säger sig representera dem och deras särintressen.

Efter att tre borgerliga partier gett upp liberalism, och gränskontrollerna i Hyllie verkar vara permanenta för att undvika ”somalitowns”, så röstar även delar av Rosengårds invånare på populistiska extremister. Det borde inte överraska någon.

En majoritet av väljarna är helt okej med att rösta, direkt eller indirekt, på att ge makt åt ett parti som har rötter i nazismen och förklarar bort det med att det är inte så noga varifrån man kommer så länge man talar för min sak just nu. Att en annan, just nu mycket mindre grupp, är helt okej med att rösta på någon som har sina rötter i den fascistiska organisationen Grå vargarna och förklarar bort det med att det inte är så noga med var man kommer från borde inte överraska någon.

Om ingen på allvar börjar representera den tilltänkta väljargruppen med något mer än skuldbeläggande borde ingen bli överraskad om det nästa val går betydligt bättre på betydligt fler orter för Nyans. Vi har ett väldigt tydligt exempel på hur ett litet obskyrt enfrågeparti grundat i missnöje och fascism, givet lite tid och uteslutningsärenden, plötsligt kan förhandla om regeringsplatser i rollen som landets andra största parti.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt