Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/regeringen-maste-agera-efter-riksbankens-fiasko/

INSÄNDARE

Insändare. ”Regeringen måste agera efter Riksbankens fiasko”

Riksbankschef Stefan Ingves förklarade tisdagens höjning av styrräntan med en procentenhet till 1,75 procent med att inflationen måste stoppas. Men Ingves, som vid årsskiftet ersätts av Finansinspektionens nuvarande chef Erik Thedéen, har kapitalt misslyckats med penningpolitiken, anser insändarskribenten.
Foto: Tim Aro/TT

INSÄNDARE. Vi medborgare kan framöver få betala mycket dyrt för att vår centralbank överstimulerat svensk ekonomi. Regeringen måste agera efter Riksbankens fiasko, skriver Per Wallberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Riksbankens skandalösa missbedömningar under lång tid har skapat en risk för kommande skräckräntor. Inflationen, bostadsbubblor, överbelåning och snabbt växande ekonomiska klyftor är resultatet av myndighetens oförmåga och felaktiga prognoser.

Svenska folket kommer att få betala dyrt för detta fiasko. Alla och givetvis även de som inte bidragit till eller utnyttjat Riksbankens oförmåga drabbas.

Räntan har varit alldeles för låg under lång tid. Det har gjort det nästan gratis att låna pengar och gett de som sparar nollräntor eller till och med minusräntor.

Nu måste Riksrevisionen granska Riksbankens urusla sätt att sköta penningpolitiken. Även riksdagen och den nya regeringen som nu får ta över måste via finanspolitiken ta sitt ansvar.

Det finns ekonomer som anser att en regel för styrräntans (tidigare reproräntans) storlek ska vara 1,5 faktor inflationen. Detta skulle innebära en styrränta på 15 procent, vilket vi hade i slutet av 1991.

I detta perspektiv är den räntehöjning som gjordes i går skratt­retande för att åstadkomma någon egentlig påverkan på inflationen. Vi medborgare kan framöver få betala mycket dyrt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt