Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/regeringen-maste-diskutera-en-legalisering-av-cannabis/

INSÄNDARE

Insändare. ”Regeringen måste diskutera en legalisering av cannabis”

Cannabisinnehav för personligt bruk kan ge upp till sex månaders fängelse.
Foto: Alamy Stock Photo

INSÄNDARE. Den svenska miljardmarknaden för narkotika går inte upp i rök bara för att man utvisar utlänningar med bristande vandel. Nu måste regeringen diskutera en legalisering av cannabis, skriver Taras Kentrschynskyj.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Den 11 december pläderade EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) på DN Debatt för legalisering av cannabis. Syftet skulle bland annat vara att dra undan en stor del av narkotika­marknaden från den illegala handeln. Ingen tycks intresserad. En enda replik kom dagen efter från Narkotika­politiskt center och Sveriges landsråd för alkohol- och narkotika­frågor.

Såväl regering som opposition talar hellre om hur kriminella gäng ska knäckas med hårdare straff, visitationszoner, eller som det står i Tidöavtalet, genom att ”utvisa utlänningar på grund av bristande vandel”. Men undviker alltså att tala om vad som göder de kriminella gängen.

Orden ”narkotika” eller ”drog” förekommer varken i Tidöavtalet eller i regeringsförklaringen. Ordet ”vandel” förekommer elva gånger i Tidöavtalet.

Enligt polisens nationella operativa avdelning (Noa) omsätter narkotikahandeln i Sverige varje år uppemot 15 miljarder kronor. Detta är i nivå med försäljningen i bok- och mediehandeln eller cirka hälften av sport- och fritidshandeln (Handelsrådets statistik).

Denna enorma narkotikamarknad, med vinstmarginaler som överträffar det mesta, regleras av tillgång och efterfrågan. Kunderna är ganska jämnt fördelade i alla samhällsskikt, enligt studier av Brottsförebyggande rådet och Centralförbundet för alkohol- och narkotika­upplysning. Så länge dessa är villiga att köpa kommer handeln med narkotika att vara föremål för riskbedömningar i förhållande till vinstmöjligheter.

Oavsett hur många gäng­kriminella som buras in kommer narkotikahandeln att locka till sig aktörer, gränsöverskridande brottssyndikat eller enskilda säljare på internets undre värld, darknet, som är beredda att ta de risker som är förenade med verksamheten för att få del av de rikedomar som finns att tillgå.

Narkotikapolitiken är komplicerad. Några enkla lösningar finns inte, men det bör finnas tillräckligt med internationella erfarenheter för att pröva Skyttedals argument. Tyvärr tycks hennes politikerkollegor snarast besvärade av att frågan alls kommer upp.

En politik som påstås ta itu med kriminella gäng utan att över huvud taget nämna narkotikahandeln kan inte tas på allvar. Inte ens Tidöavtalets författare kan väl tro att köparna på en miljardmarknad går upp i rök bara man utvisar utlänningar med bristande vandel?

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt