Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/reglera-elmarknaden-sa-avtalet-inte-blir-ett-lotteri/

INSÄNDARE

Insändare. ”Reglera elmarknaden så avtalet inte blir ett lotteri”

Styr upp elhandelsbolagen. Man ska inte behöva ligga sömlös bara för att man behöver byta elavtal, uppmanar insändarskribenten.
Styr upp elhandelsbolagen. Man ska inte behöva ligga sömlös bara för att man behöver byta elavtal, uppmanar insändarskribenten. Foto: Kallestad, Gorm

INSÄNDARE. Som dagens elmarknad fungerar med lycksökande företag är varje avtalsbyte ett lotteri. Den som inte har stenkoll kan få hela sin ekonomi förstörd. Reglera denna marknad, skriver Lasse Törnqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Nånting behöver göras åt elmarknaden. Att elpriset fluktuerar som det gör är en sak, men oron när man ska välja elavtal är värre.

Som dagens elmarknad fungerar med lycksökande företag är varje avtalsbyte ett lotteri. Ska jag bli lurad även denna gång? Går man in på omdömessidor har elhandelsbolagen minst lika dåliga omdömen som försäljarna av teleabonnemang.

Följande punkter är några av de faktorer som skapar otydliga avtalsvillkor:

● ”Rörligt spotpris” kan betyda antingen ett rörligt spotpris baserat på timpriset eller ett vägt genomsnittligt pris för månaden.

● Det är omöjligt att säga upp avtalet, eftersom man inte kan göra en uppsägning via elbolagets hemsida. Att däremot teckna ett avtal via hemsidan är tydligen tekniskt mycket enklare.

● Kundtjänst är omöjlig att nå förutom när man vill teckna ett avtal. Då är de plötsligt anträffbara.

● Finstilta delar om att ”prisgaranti” är något man måste återkräva i efterhand. Och detta efterhand måste du själv hålla koll på.

● Automatiska förlängningar in i evigheten om du inte bevakat din uppsägningstid.

Nej, reglera denna marknad. Det är inte meningen att allt ska vara ett lotteri! Problemet är att den som inte har stenkoll kan få hela sin ekonomi förstörd. Ändra anvisningsavtalen så att elpriset motsvarar till exempel genomsnittspriset per månad på spotmarknaden med ett påslag om 5 procent.

Styr upp elhandelsbolagen. Man ska inte behöva ligga sömlös bara för att man behöver byta elavtal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt