Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/reinfeldts-mittensvang-oppnade-dorren-for-sd/

Insändare

Insändare. ”Reinfeldts mittensväng öppnade dörren för SD”

Foto: Anna-Karin Nilsson

INSÄNDARE. Den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt gick mot mitten – precis en av hans företrädare Gösta Bohman varnat för. Reinfeldts mittensväng öppnade dörren för Sverigedemokraterna, skriver Ragnvald Nilsson.

Den tidigare moderatledaren Gösta Bohmans varning har slagit in. Under Thorbjörn Fälldins regering på 1970-talet råkade jag lyssna på ett samtal mellan Fälldin och Bohman. Märkligt nog minns jag två meningar från detta samtal, en fråga och ett svar.

Det var Fälldin som frågade Bohman varför han måste ta ut höger­svängen så kraftigt. Jag måste, svarade han, annars öppnar jag dörren för ett nytt högerparti.

Några år senare blev Fredrik Reinfeldt ledare för Moderaterna. Han gjorde precis vad Bohman varnat för: gick in mot mitten och kallade sig ”det nya arbetarpartiet”.

SD bildades och kom in i riksdagen. Med SD legaliserades flyktinghatet i Sverige. Vad värre är att nu har både M och KD klivit på det tåg där Jimmy Åkesson sitter vid spakarna.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt