Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ren-luft-och-rent-vatten-maste-prioriteras-i-botkyrka/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ren luft och rent vatten måste prioriteras i Botkyrka”

Släckningsarbete på den brandhärjade soptippen i Kassmyra i Botkyrka utanför Stockholm den 5 september.
Släckningsarbete på den brandhärjade soptippen i Kassmyra i Botkyrka utanför Stockholm den 5 september. Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Politikerna måste ta fram resurser för att tömma de förgiftade soptipparna i Botkyrka innan de orsakar ännu mer skada. Nu måste ren luft och rent vatten prioriteras om man ska kunna bo kvar, skriver kommuninvånaren Katarina Nywall.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Allt fler ställer sig frågan om det går att bo kvar i Botkyrka när luften vi andas och vattnet vi dricker förgiftas. Kommunen driver på en utveckling med ökad bilism med en motorväg som inte kommer klara luftkvalitetsnormer i nära anslutning till tätbebyggda områden.

Utöver det: Ska vi utsättas för brandrök från brinnande soptippar med okänt innehåll? Partiklar från trafiken och brinnande soptippar ger oss som bor här en ökad risk för sjukdomar i luftvägar, hjärta, kärl och hjärna som demens och Alzheimers.

Vad gäller bränderna lägger kommunens ledande politiker mycket energi på att fastställa vem som har gjort fel, men förhållandevis lite energi på att trygga ren luft och vatten för de boende i Botkyrka kommun. I de planer som finns för framtida investeringar i kommunen kan man se att rent vatten och ren luft inte är prioriterat, även om dessa räknas som mänskliga rättigheter.

Luft:

● Brandrök från soptipparna i Kagghamra och Kassmyra.

● Södertörnsleden med tunnelmynning vid bostadsområdena Flemingsberg, Tullinge och Visättra.

● Byggandet av stadskärna Flemingsberg, som innebär att skog ersätts med hus och industrier samt ökad bilism genom breddning av väg 226, motorväg (tvärförbindelse Södertörn) och genomfartsväg för bil genom befintligt villaområde (skolväg).

Vatten:

● Soptipparna i Kagghamra och Kassmyra ligger båda i vattentäktsområden.

● Utökad parkering och ytterligare en konstgräsplan på Brantbrinks idrottsplats (vattentäktsområde).

● Utökning av Skyttbrinks industriområde, vilket också ligger i vattentäktsområde.

Oavsett vem som är ansvarig för hur vi hamnat i en situation med soptippar som förgiftar luft och vatten skulle det vara väldigt bra om våra politiker i kommun och stat såg till att ta fram resurser för att tömma dessa soptippar innan de orsakar ännu mer skada på medborgarnas hälsa, vattentäkter och natur.

Kan man rädda banker och flygbolag borde man ju även kunna rädda människor. Att ta ansvar och skydda medborgarna borde vara självklart i en kris som denna.

Framöver skulle jag vilja se att mänskliga rättigheter till ren luft och rent vatten får väga tungt vid beslut i kommunhuset i Botkyrka.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt