Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/respektera-oss-som-inte-vill-ta-vaccin/

INSÄNDARE

Insändare. ”Respektera oss som inte vill ta vaccin”

Det är fullt rimligt att känna oro för att ta vaccin mot covid-19 och det borde vara en normal och okontroversiell diskussion, anser insändarskribenten.
Det är fullt rimligt att känna oro för att ta vaccin mot covid-19 och det borde vara en normal och okontroversiell diskussion, anser insändarskribenten. Foto: Mikael Fritzon/TT

INSÄNDARE. Låt oss inte tillåta coronapandemi att splittra det svenska samhället mer än den redan gjort. Respektera oss som inte vill ta vaccin mot covid-19, skriver Johan Olsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag tror att massvaccination mot covid-19 av friska, relativt unga människor kommer leda till att det tar längre tid att bli av med den här pandemin. Långsiktigt kommer det att leda till försämrad folkhälsa och sämre skydd mot framtida pandemier med liknande virus.

Det bästa vore om bara de som är äldre eller på annat sätt är i riskgrupp tar vaccinet och att vi sedan låter viruset sprida sig bland andra så att vi får en så utbredd naturlig immunitet som möjligt. Trots att jag är övertygad om detta anser jag att alla har full rätt att bestämma över sin egen kropp.

Jag tänker inte förlöjliga, håna eller skuldbelägga de som vill ta vaccin. Och jag vill inte att myndigheter, politiker, journalister eller kändisar heller ska göra det. Framför allt ska ingen försöka pressa någon till att avstå vaccinet mot sin vilja. Men detta är precis vad vi som inte vill ta vaccinet måste utstå.

Över 73 000 misstänkta biverkningar har redan rapporterats in till Läkemedelsverket. Av dessa klassas 5 600 som allvarliga. Och detta avser bara de kortsiktiga biverkningarna. De långsiktiga vet vi ingenting om ännu. Det kan då tyckas fullt rimligt att känna oro för att ta vaccinet och det borde vara en normal och okontroversiell diskussion.

Jag hävdar inte att jag har rätt. Jag vill bara inte bli förlöjligad eller bli kallad konspirationsteoretiker bara för att jag inte tror på massvaccinationslinjen. Jag kan personligen inte se att den har större vetenskapligt stöd än den linje jag tror på.

Låt oss inte tillåta denna pandemi att splittra samhället mer än den redan gjort. Låt oss i stället försöka förstå varandra, ställa frågor, diskutera, resonera, förklara våra egna argument och stå upp för vår övertygelse – men samtidigt vara öppna för att vi kan ha fel.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt