Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/rika-borde-betala-lika-hog-skatt-som-alla-andra/

INSÄNDARE

Insändare. ”Rika borde betala lika hög skatt som alla andra”

Reglerna som gör det möjligt att plocka ut pengar ur företag till en betydligt lägre beskattning än inkomster borde ändras, anser insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Sveriges politiska ledning måste sluta att dalta med de mest förmögna invånarna. Rika borde betala lika hög skatt som alla andra, skriver Per Demérus.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Sverige behöver stora resurser för klimatomställningen, vården, skolan, rättsväsendet, socialtjänsten, försvaret med mera. Därför måste vi sluta dalta med de rikaste. De borde rimligen betala skatt efter samma procentsatser som alla andra.

De så kallade 3:12-reglerna möjliggör löneuttag som beskattas betydligt lindrigare än vanlig förvärvsinkomst. Även sparande på investeringssparkonton gynnar personer med stora kapitalinnehav.

De borgerliga gynnar gärna de rika och inför försämringar för de som redan har det kärvt. Är det så vi vill ha det?

Ska Centerpartiet framhärda i att gynna de rikaste för att sitta med i en rödgrön regering? Eller kan C tänka sig att alla i landet ska bidra efter förmåga?

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt