Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/rodgrona-bor-valja-andreas-norlen-som-talman/

INSÄNDARE

Insändare. ”Rödgröna bör välja Andreas Norlén som talman”

Fika för Liberalernas partiledare Johan Pehrson hos talman Andreas Norlén i måndags (där den sittande talmannen även björ på hemodlade tomater) Om två ledamöter i Liberalernas splittrade riksdagsgrupp röstar på Norlén efter en rödgrön nominering kan SD:s krav på att få den prestigefyllda posten nollställas, menar insändarskribenten.
Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Om två ledamöter från Liberalerna byter sida kan Sverigedemokraternas krav på talmansposten neutraliseras. De rödgröna bör rösta för Andreas Norlén som talman för ytterligare en mandatperiod, skriver Erik Andersson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Sveriges högsta valbara ämbete riskerar att användas i politisk kohandel (talmansposten ska vara del av en ”paketlösning”, enligt Sverigedemokraterna). Detta bör enkelt kunna förhindras genom att Socialdemokraterna nominerar Andreas Norlén till talman.

Efter den gångna mandatperioden är det nog få som inte tycker att han tagit sitt uppdrag, inklusive den opartiskhet som det innebär, på största möjliga allvar och i rådande situation (och risk för en talman från SD) bör han kunna få stöd av de flesta av riksdagens partier.

Åtminstone de rödgröna och Centerpartiet bör trivas med Norlén, eftersom de inte har någon chans att få igenom en egen kandidat. Det skulle då bara behövas två röster i den slutna omröstningen på måndag – exempelvis två ledamöter från Liberalerna – för att en majoritet för Norlén skulle skapas. På så vis skulle Moderaterna, som Norlén representerar som riksdagsledamot, få en talman utan att egentligen själva behöva rösta för denne.

Då skulle SD:s förhandlingsutrymme i talmansfrågan nollas. Detta skulle visserligen ge SD en möjlighet att beklaga sig över hur orättvist det är och hur alla är emot dem, men det gör de ju så bra redan.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt