Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/s-maste-lata-ensamkommande-stanna/

Insändare

Insändare. ”S måste låta ensamkommande stanna”

Foto: Tomas Ohlsson

INSÄNDARE. Ett ”nej” behöver inte alltid betyda nej. Det är dags att Socialdemokraterna backar och beviljar uppehållstillstånd för de ensamkommande som kom till Sverige i samband med den stora flyktingvågen 2015, skriver Maud Edgren Schori, före detta genusrådgivare i FN.

”Låt oss öppna våra hjärtan!” ”I mitt Europa bygger vi inga murar!” Precis så ska vi tänka menar jag. Så ska vi möta människor som flyr krig och som söker skydd.

I Sverige har diskursen dock tvärvänt sedan 2015. Nu är ambitionen ett lågt antal beviljade asylansökningar (helst även lågt antal asylansökningar). Detta kan inte vara ett mål i sig.

”Vi socialdemokrater kommer göra det som krävs för att Sverige får en permanent och stram asyllagstiftning”, skriver Rikard Larsson (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, i en replik på Svenska Dagbladets debattsida (den 14 oktober 2020). Det är ett minst sagt dystert besked, inte minst därför att det saknar sammanhang.

Fokuset ligger på ”antal” – utan ett ord av omvärldsanalys. En uppfattning vi alltför ofta hör är att vi ska kraftigt begränsa invandringen för att underlätta integrationen. Det är ett felaktigt antagande eftersom samband saknas.

Vi socialdemokrater borde kunna höja blicken och bidra till en politisk diskussion som bygger på humanism och mänskliga rättigheter. Ju oftare vi hör referenser till ”problemet invandring”, desto mer etableras det som en sanning att invandrare är ett problem. Och desto svårare blir det för medborgare att förstå vad asylrätten faktiskt betyder.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl och få sitt skyddsbehov prövat. Det är viktigt inte minst därför att vi ser hur mänskliga rättigheter i ökande omfattning kränks världen över. Internationell solidaritet var ett nyckelord när jag engagerade mig politiskt. Social rättvisa var ett annat. Mänskliga rättigheter omfattar alla människor.

Säkert var det med den praktiska innebörden av dessa begrepp som jag kom att engagera mig för de ensamkommande från Afghanistan. Jag blev tidigt varse den utsatthet som många av dem levde i.

Myndigheterna utsatte dessa unga för, i åtskilliga fall, godtyckliga asylprocesser och rättsosäkra åldersbedömningar. Några av dem som kom till Sverige 2015 har jag fått förmånen att lära känna som nära vänner. De finns i mitt familjenätverk.

De har utvecklats från trasiga unga tonåringar till mogna studenter, unga män. Det är en beundransvärd resa som ändå för alltför många ändå inte har lett fram till tryggheten att få stanna i Sverige, trots skyddsskäl. Drömmen om att få förvärvsarbeta, betala skatt, vidareutbilda sig och skapa en framtid har ännu inte blivit verklighet.

I dag används begreppet integration flitigt i den politiska kontexten: ”misslyckad integration”, ”de måste integreras”, ”de är svåra att integrera” och så vidare. Integration är inte synonymt med assimilation, men det är så begreppet ofta används.

Integration är en ömsesidig process. Majoritets- som minoritetssamhället påverkas av processer och händelser som har sitt upphov i kontakt mellan två kulturer. Det kallas för ackulturation. Assimilation däremot innebär en strävan efter att alla blir lika (svenska).

En lyckad integrationsprocess hänger på att vi alla bidrar och är beredda på att efterhand förändra förutsättningarna för en harmonisk samexistens. Jag kan se den integration, i ett mikroperspektiv, som ägt rum i mitt nätverk bland annat med de afghanska personer vi har lärt känna. Vi har givit och tagit av erfarenheter, ansvar, kunskaper och kulturyttringar. Det är den ömsesidighet som krävs för att få till stånd en hållbar integration.

Att utvisa gymnasieutbildade elektriker, vårdbiträden, mekaniker och andra yrkeskategorier till ett av världens farligaste länder är dumt, obegripligt och inhumant. ”Ett nej är ett nej” har blivit ett mantra hos ansvariga politiker. Ja, för dem som klamrar sig fast vid prestige. Men jag tror inte det gäller för en bred allmänhet. På samma sätt som invandring kommit att förknippas med problem finns en rörelse som ser invandring som en tillgång.

Låt mig skyndsamt få höra: ”Vi socialdemokrater tar de demokratiska och humanistiska krafter som finns i Sverige i hand. Gemensamt gör vi om och vi gör rätt. Vi beviljar uppehållstillstånd för de ensamkommande som kom 2015. Vi gör det därför att det är klokt, därför att vi är skyldiga detta efter en lång och osäker asylprocess och vi gör det därför att vi behöver arbetskraften. Vi socialdemokrater gör det därför att vi ställer upp för internationell solidaritet.”

Ett ”nej” behöver inte alltid betyda ”nej”.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt