Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sa-skriver-du-insandare-i-dagens-nyheter/

INSÄNDARE

Insändare. Så skriver du insändare i Dagens Nyheter

Dagens Nyheter publicerar insändare varje dag på dn.se/insandare. I tidningen finns insändarsidan måndag-fredag. Här kan du läsa om hur du skriver insändare, svarar och kommenterar.

Insändarredaktionen tar sommaruppehåll från och med midsommarafton och är tillbaka i tidningen och på nätet måndagen den 15 augusti.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Mejladressen är insandare@dn.se. Texten ska klistras in i mejlet utan bilaga. Bildinsändare och fotoinsändare ska bifogas med jpg-fil.

Det går även att skicka brev. Adressen är: Insändare, DN, 105 15 Stockholm.

Insändare i DN kan vara både korta och långa – alltifrån en eller två meningar till tusentals tecken. Huvudinsändare på insändarsidan ska i normalfallet vara högst 3 000 tecken inklusive blanksteg. Längre texter kan publiceras enbart digitalt.

Utgå gärna från egna erfarenheter. Inled och avsluta texten med att tydligt framföra din åsikt.

Om du har ett konkret förslag som riktar sig till politiker, myndighet eller företag ska detta framgå. Redaktören söker vid behov svar av politiker, myndighetspersoner eller företag som insändarskribenterna riktar sig till.

Någon eller några länkar kan gärna infogas i texten. Insändarredaktören beslutar vilka som ska publiceras.

Underteckna med namn, postadress och mobilnummer. Din postadress och ditt mobilnummer behövs för att redaktionen vid behov ska kunna kontrollera skribenters identitet.

Som underskrift vill vi gärna att du skriver ”Förnamn Efternamn, titel, Bostadsort”. DN publicerar inte insändare under pseudonym annat än i undantagsfall.

Om du är under 18 år behövs godkännande av förälder eller annan vårdnadshavare i form av ett separat mejl till insandare@dn.se.

DN förbehåller sig rätten att korta och redigera insänt material. Det kan komma att publiceras på alla våra plattformar, i papperstidningen, på sajt och i sociala medier.

Som skribent medger du att Dagens Nyheter fritt och utan ersättning får framställa exemplar av materialet samt lagra och tillgängliggöra detta för allmänheten. Något honorar utgår inte. För insändare gäller delad upphovsrätt. Det innebär att du måste komma överens med insändarredaktören om samma text ska publiceras någon annanstans.

Insändare får inte innehålla förtal, personliga angrepp eller förolämpningar, hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier, olovliga våldsskildringar eller pornografi, uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet, olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat materia, svordomar eller obscena ord, kommersiella budskap eller reklam.

Insändare ska följa DN:s språkregler som är lika TT:s språkregler. DN deltar i Mediespråksgruppen, vars rekommendationer finns här. Undvik till exempel förkortningar och skriv ut ord som ”till exempel” i stället för förkortningen ”t ex”.

Svar på insändare publiceras efter godkännande av redaktören. Det går också att kommentera insändare med artikelkommentarer. Kommentarer kan komma att modereras.

Om du vill kommentera en artikel på DN.se ska du först registrera ett konto hos företaget Ifrågasätt som DN samarbetar med. Logga in genom att klicka på rutan ”Logga in/Skapa konto”. Därefter går det bra att kommentera.

Ett urval av insändarna publiceras i tidningen, där insändarsidan i regel återfinns måndag-fredag.

Tecknade bildinsändare mejlas scannade som jpg-fil till insandare@dn.se. Fotoinsändare med en kort bildtext mejlas till insandare@dn.se. Ange ditt namn, i vilken ort bilden är tagen samt gärna tidpunkt. Precis som tecknade bildinsändare publicerar vi ett urval i tidningen och på dn.se/insandare.

Insändarredaktören går lättast att nå på mejl: insandare@dn.se. Det går även att ringa 08-738 12 78 mellan kl 08.30 och 17 på vardagar.

Länkar till DN:s insändare som publiceras digitalt finns i de sociala medierna Facebook och Twitter. Sök efter: DN insändare.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt