Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sag-nej-till-preems-ansokan-i-lysekil/

Insändare

Insändare. ”Säg nej till Preems ansökan i Lysekil”

Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil som bland annat kritiserats av Naturskyddsföreningen har skapat en infekterad konflikt på orten, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet.
Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil som bland annat kritiserats av Naturskyddsföreningen har skapat en infekterad konflikt på orten, där jobb och miljardinvesteringar ställs mot närmiljön och klimatet. Foto: Henrik Jansson

INSÄNDARE. Både tillgången och efterfrågan på olja kommer att minska framöver. Säg därför nej till Preems ansökan om utbyggnad av företagets raffinaderi i Lysekil, skriver Göran Lehtipalo.

En utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil skulle medföra en kraftig ökning av Sveriges koldioxidutsläpp. Det strider mot vårt klimatmål.

Mark- och miljö­överdomstolen har gett bränsletillverkaren Preem grönt ljus med hänvisning till EU:s handel med utsläppsrätter. Det slutliga avgörandet ligger hos regeringen.

DN:s huvudledare den 8 september uppmanar regeringen att säga ja till Preems ansökan. Med hänvisning till ovanstående finner jag denna uppmaning ytterst upprörande.

Såväl tillgången till som efterfrågan på olja kommer successivt att minska framöver, vilket minskar utbyggnadens angelägenhet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt