Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sank-elpriset-for-att-skona-var-halsa-och-vart-hus/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sänk elpriset för att skona vår hälsa och vårt hus”

Högspänningsledningar och vindkraftverk utanför Färlöv i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Min fru har lagts in på sjukhus, jag har fått astmatiska besvär och vår kalla villa har fått någon form av påväxt. Sänk elpriset för att skona vår hälsa och vårt hus, skriver Sten Lignell.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Öppet brev till statsminister Ulf Kristersson (M):

Jag bor i Trelleborg i elområde 4 och är en av de väljare som röstade på Moderaterna i valet i höstas och möjliggjorde för er att bli stats­minister. Mina framlidna föräldrar hävdade att man alltid ska försöka tänka positivt. Det är alltså med tvekan som jag vill nämna, trots det goda valresultatet, att jag hade hoppats på en mer handlingskraftig regering, åtminstone när det gäller energipolitiken.

Min kära hustru och jag bor i en gammal charmig patriciervilla på Öster i Trelleborg. Det 115 år gamla huset är både rymligt och luftigt.

Det var jag och mina föräldrar som köpte huset som renoveringsobjekt när vi var nygifta. Vi har nu snart bott här i 45 år och min personliga ambition är att de får bära mig ut härifrån när det är dags.

Jag har i dagarna fått december månads elräkning från Trelleborgs Energi, som är den högsta någonsin. Normalt sett hade denna elräkning tytt på att det hade varit en rejäl vargavinter med hög förbrukning. Vi har då bara använt hushållsström och minimal värme med hjälp av en värmepump.

Jag har köpt en fotogenkamin som vi har i köket och vi har eldat så mycket det går i våra kakel­ugnar. Vi har med råge överskridit Trelleborgs kommuns regler vad gäller trivseleldning.

Vår inomhustemperatur brukar ligga på mellan 12 och 17 grader. Vi har en kylslagen inomhusmiljö, har alltid tjocka tröjor på oss och använder också många tjocka filtar.

När decemberräkningen ska betalas försvinner hela min pension enbart till att betala denna räkning. Under de senaste åren när elpriset stigit har vi fått dra ner på värmen och sektionera huset mer och mer.

Detta har medfört att vi har fått någon slags påväxt runt fönster och tak. Detta har under de senaste månaderna eskalerat och jag har nu vänt mig till mitt försäkringsbolag för att, under rådande omständigheter, få en sanering utförd.

Själv har jag fått vissa astmatiska besvär och min kära hustru ligger nu på Trelleborgs lasarett för vård. Jag är ingen medicinsk expert, så jag får bara gissa mig till och anta vad detta i grunden kan bero på.

Bäste herr statsminister, se detta brev som ett rop på hjälp! Situationen är svår och vår tillvaro håller på att rasa samman. Låt oss inte behöva gå i personlig konkurs och skona vår hälsa och vårt hus. Be energiminister Ebba Busch att sänka elpriset, och gör det nu!

Jag vill i samband med detta nämna att en av mina tidigare ­kollegor och senare chef på Sydkraft/Eon, Bengt Ekenstierna, tillsammans med sin arbetsgrupp konstruerat en hållbar prissättningsmodell. Den heter ”Beken­modellen”. Googla gärna på denna och se fördelarna för en god ekonomisk lösning.

Tacksam för någon form av återkoppling.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt