Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sannolikheten-att-min-dotter-vill-kramas-ar-obefintlig/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sannolikheten att min dotter vill kramas är obefintlig”

Min dotter är på gymmet för att träna. Hon går inte dit för att män ska få en chans att stå och stirra på henne, påpekar insändarskribenten. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Min dotter är på gymmet för att träna. Hon går inte dit för att män ska få en chans att stå och stirra på henne, påpekar insändarskribenten. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Henrik Isaksson/TT

INSÄNDARE. Kan vi inte komma överens om att vi säger ifrån när någon uttrycker sig nedlåtande och grovt om unga tjejer? Det är obehagligt med sexistiska kommentarer. Fortfarande, fast jag närmar mig 50, tycker jag att det är obehagligt med män i grupp, skriver Ulrika Palm.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Efter att precis ha pratat med min 17-åriga dotter om hur hon har haft det sedan vi sågs för en vecka sedan, känner jag ett starkt behov av att prata med dig, du till synes vanliga man!

Jag gissar att du kommer tycka att jag är jobbig och kanske säga något som jag är less på, att det inte gäller alla män. Trots detta vill jag att du lyssnar på mig.

Du 39-åriga gifta tvåbarnsfar som bor i en bostadsrätt ganska nära oss. Min dotter söker jobb. Hon vill inte ha sex med en man som hon inte känner och som i hennes ögon är förskräckligt gammal. Hon vill inte ens att du frågar henne om hon vill ha sex med dig mot betalning. Den webbplats där hon söker jobb är för jobb. Inte för att gubbar ska kunna köpa flickor.

Ni fyra män i 40-årsåldern som satt och kommenterade min dotters utseende på tunnelbanan. Ni trodde förmodligen att hon inte hörde eftersom hon hade sina hörlurar på sig.

Hon hörde tyvärr allt som ni sade. Hon hörde att ni tycker att hon ser ut som hon är 14 år. Hon hörde vilka delar av hennes kropp ni tycker är sexiga. Hon hörde även de grova saker som ni ville göra med henne. Och som min dotter påpekade – de grova saker ni ville göra, trots att ni tycker att hon ser ut som 14 år.

Ni vuxna, både män och kvinnor, som satt runt de här männen i 40-årsåldern. Min dotter hade önskat att ni hade sagt till männen att sluta. Hon ville ha ert stöd för hon vågade inte säga ifrån själv. Kan vi inte bara komma överens om att vi säger ifrån när någon uttrycker sig nedlåtande och grovt om unga tjejer? Det är obehagligt med sexistiska kommentarer.

Sedan måste jag också prata med dig, man i 30-årsåldern, som stod och väntande på tunnelbanan på samma perrong som min dotter i förra veckan. Hon är 17 år. Sannolikheten att hon vill krama dig är obefintligt. Så du behöver inte ens fråga. När du trots detta är så dum att du frågar, då måste du respektera att hon säger nej.

Nu valde du att krama henne fast att hon hade sagt nej till din fråga. Det är allt annat än okej. Att du sedan blev sur när hon knuffade bort dig gör saken bara ännu värre.

Till sist vänder jag mig till er män som tränar på samma gym som min dotter. Hon är på gymmet för att träna. Hon går inte dit för att ni ska få en chans att stå och stirra på henne. Hon är inte heller på gymmet för att ge er sitt telefonnummer. Hon vill helt enkelt få träna ifred och jag vill att ni låter henne göra det.

Under hela mitt vuxna liv har jag alltid behövt förhålla mig till er män. Jag har aldrig kunnat vara för rolig eller trevlig eftersom det då har uppfattats som en invit eller flirt. Jag har behövt tänka på vad jag har på mig eftersom min klädsel också kan uppfattas som en invit eller flirt.

Fortfarande, fast jag närmar mig 50, tycker jag att det är obehagligt med män i grupp. Jag vet att män i grupp kan innebära sexistiska kommentarer, tafsande och oförutsägbara händelser. Varför kan ni inte hålla reda på varandra bättre? Om någon i gänget börjar bete sig illa vore det allra bästa om ni andra kunde säga ifrån. Varför ska min dotter, jag eller någon annan kvinna som inte känner er behöva göra det?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt