Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/satt-fotboja-pa-domda-gangkriminella/

Insändare

Insändare. ”Sätt fotboja på dömda gängkriminella”

Flera svenska gängkriminella dömdes nyligen till långa fängelsestraff i danska Glostrup.
Flera svenska gängkriminella dömdes nyligen till långa fängelsestraff i danska Glostrup. Foto: Anders Hansson

INSÄNDARE. Vi måste slå vakt om rättssamhället innan de kriminella gängen tar över. Ett sätt att få stopp på brottsligheten vore att sätta fotboja på dömda gängkriminella, skriver Torbjörn Larsson.

Enligt polisen finns det cirka 1.500 medlemmar i ett 50-tal kriminella grupperingar. Enligt en beräkning från 2012 kostar varje gängmedlem samhället omkring 23 miljoner kronor under en period på 15 år, motsvarande totalt 34,5 miljarder kronor.

Gängen dödar oskyldiga utomstående, styr hela bostadsområden, tar unga från skolan till ett liv i kriminalitet och förstör det lokala näringslivet. De utgör en akut samhällsfara. Åtgärder som vidtas av polis, övriga myndigheter och politiker är reaktiva och fungerar, i bästa fall, som plåster på öppna sår.

En elektronisk fotboja kostar cirka 500 kronor per dygn. De som dömts för gängrelaterade brott bör förses med en sådan. För 1 500 personer skulle det kosta cirka 275 miljoner kronor under ett år.

Bärarna av fotboja borde få förhållningsorder om var de får vistas och att de inte får träffa andra med fotboja. Detta bör inte betraktas som ett ytterligare straff – personen skulle vara fri att röra sig i övrigt. Det ska ses som en förebyggande åtgärd från samhällets sida.

Överträdelser ska straffas med frihetsberövande. Efter ett år utan överträdelser befrias man från fotbojan.

Detta skulle förmodligen mötas av ramaskri från en rad opinionsbildare, som anser att detta vore rättsosäkert och att vi i stället borde satsa på sociala, förebyggande åtgärder. Det måste självklart också ske, men har vi råd att vänta decennier på resultat?

De 1.500 gängkriminella var för 10–15 år sedan 200–300. Om 10 år kan de vara 15.000. Vid det laget har vi kanske inte längre kvar något rättssamhälle att skydda.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt